fbpx

Dit is de favoriete motivatieanalyse van loopbaancoach Marco Tieleman

Wat hebben loopbaancoach Marco Tieleman en de kleinzoon van lampjesfabrikant Philips met elkaar gemeen? Ze zweren beiden bij het motivatieanalysesysteem SIMA! Tieleman legt uit hoe het hulpmiddel werkt en waarom het geweldig is.

Joost de Ruiter on juli 19, 2021 Gemiddelde leestijd: 4 min
Deel dit artikel:
Dit is de favoriete motivatieanalyse van loopbaancoach Marco Tieleman

Eigenlijk vindt leiderschaps- en loopbaancoach Marco Tieleman van Coaching Rotterdam het niet zo interessant om uit te leggen waar SIMA, een hulpmiddel dat hij veel in zijn praktijk gebruikt, vandaan komt. Hoe je het toepast, en welke resultaten het met zich meebrengt, vindt hij veel belangrijker. Op aandringen van LoopbaanPro – én omdat het zo’n leuk verhaal is – steekt hij toch van wal.

Anton Philips

Anton Philips, de kleinzoon van de lampjesfabrikant uit Eindhoven, is volgens Tieleman verantwoordelijk voor het importeren van de tool. “Na zijn opleiding stonden er een boel warme kruiwagens op hem te wachten, dat kun je je misschien voorstellen”, legt hij uit.

“Anton kon overal aan de slag, maar wanneer het op studies en functies aankwam, bleek hij vooral goed in het maken van verkeerde keuzes. Om erachter te komen wat hem motiveerde – en dus in welke baan hij succesvol zou zijn – ging hij met een methode van een Amerikaanse onderzoeker aan de haal: SIMA. Dat staat voor Systeem voor Individuele Motivatie Analyse.”

“Wanneer het op studies en functies aankwam, was Anton vooral goed in het maken van de verkeerde keuzes”

“Voor Anton waren de inzichten die hij eruit kreeg overweldigend”, weet Tieleman. “Hij is nu negenentachtig jaar oud, maar werkt nog steeds met veel plezier. Je kan dus gerust zeggen dat hij dankzij het hulpmiddel zijn droombaan heeft gevonden.”

SIMA

Tieleman zelf hoorde een aantal jaar geleden voor het eerst over de motivatie-analyse. Een collega, Annemieke Rozemond, begon erover. “Destijds kon je er nog een uitgebreide opleiding voor volgen, die heb ik toen gedaan. Sindsdien pas ik de motivatie-analyse regelmatig in mijn praktijk toe.”

“Het hulpmiddel is bedoeld voor mensen die vermoeden dat er iets in hun werksetting niet klopt”

“Het hulpmiddel is bedoeld voor mensen die, net als Anton Philips, vermoeden dat er iets in hun werksetting niet klopt”, vertelt Tieleman desgevraagd. “Maar waar het precies aan schort, weten ze niet. Met de hulp van de motivatieanalyse gaan we, op basis van ervaring uit het verleden, op zoek naar dingen die hen motiveren.”

Longlist

Marco Tieleman
Marco Tieleman (Coaching Rotterdam)

De motivatieanalyse start met een simpele huiswerkopdracht. “Ik vraag aan cliënten of ze een longlist willen maken van activiteiten die ze leuk vonden om te doen én die ze succes opleverden. Die longlist moeten ze vervolgens terugbrengen naar een lijst van acht. Die beschrijven ze en ik neem daarna een diepte-interview af, waarin we ingaan op de dingen die ze hebben opgeschreven. Daarna maak ik de analyse en stel ik hun Motivatiecontour op.”

“Aan het eind van dit instrument hebben mijn cliënten niets nieuws gehoord”

“Aan het eind van dit instrument hebben mijn cliënten niets nieuws gehoord. Ik voeg immers niets nieuws toe aan hun verhaal. Maar ik schep wel orde in hun informatie en geef er structuur aan. Daardoor krijgen ze in het slotgesprek inzicht in hun centrale drijfveer, maar ook van welke werkomstandigheden, werkverhoudingen, vaardigheden en onderwerpen ze gemotiveerd raken.”

Overlap

“Om echt gelukkig te zijn op je werk, moeten je dagelijkse bezigheden voor 70 tot 80 procent overlappen met je centrale drijfveer en de vier hierboven genoemde elementen”, voegt Tieleman toe.

Om gelukkig te zijn , moeten je bezigheden voor 70 tot 80 procent overlappen met je centrale drijfveer”

Hij gebruikt een voorbeeld uit zijn eigen dagelijkse praktijk om te illustreren hoe een bezigheid zowel met je drijfveer als met een van je motivaties te maken kan hebben. “Volgens de test zijn mijn drijfveren ‘sleutelrol vervullen’ en ‘verbeteren beter maken’. En een van mijn motiverende onderwerpen is ‘taal’ en ‘details’. In mijn werk zie ik soms een tekst die taalkundig niet klopt. Ik voel me dan meteen geroepen om daar iets aan te doen. Op zo’n moment opereer ik op het snijvlak van mijn drijfveren en een van mijn motiverende onderwerpen. Ik verbeter immers taalkundige details terwijl ik een sleutelrol vervul tussen alle stakeholders in het proces van de totstandkoming van de tekst. Lang verhaal kort: ik trek toe naar werk dat me motiveert.”

Op de bühne

Om aan te tonen dat zijn cliënten door SIMA tot nieuwe inzichten komen, heeft Tieleman ook een voorbeeld paraat. “Ik had een traject met een meneer in een financiële functie. Hij werkte als controller bij een grote organisatie, een functie waar hij op uitgekeken was. Uit mijn motivatieanalyse bleek dat hij dol was op toneel. ‘Kun je in je huidige beroep niet op de bühne gaan staan?’, vroeg ik hem.”

“SIMA heeft ervoor gezorgd dat mijn cliënt kon aanblijven, én dat-ie het plezier in zijn werk hervond”

“Eerst ontkende hij stellig, maar later vonden we toch een manier waarop hij zijn financiële rapportage kon presenteren. Zo werd dit onderdeel van zijn taak. En daar werd hij niet alleen beter van: z’n publiek, de mensen bij de financiële organisatie, stonden ook op de banken. Zij kregen door de presentaties van mijn cliënt beter inzicht in de materie achter de cijfers die ze kregen. Het heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat mijn cliënt kon aanblijven, én dat-ie het plezier in zijn werk hervond.”

Zelf met de methode werken?

Loopbaanprofessionals die aan de hand van SIMA ook dit soort successen willen behalen, hebben volgens Tieleman een beetje pech. “De opleiding zoals ik hem deed, bestaat namelijk niet meer.

“De opleiding zoals ik hem deed, bestaat namelijk niet meer”

Wil je toch zelf aan de slag met de methode? Dan is het MotivatieKompas, een product dat ontwikkeld is door Anton Philips en Hanneke de Koningh een optie. Laatstgenoemde heeft het gedachtegoed verder ontwikkeld. De Koningh geeft vanuit haar bedrijf MotivationLeaders trainingen die opleiden tot Motivatiespecialist.

Verder lezen

Mensen die zich eerst verder willen verdiepen kunnen het boek De Kracht van Motivatie van Anton Philips en Annemiek van Kessel lezen.

Een voorbeeld van de Motivatiecontour zoals Marco die opstelt zie je hier.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*