fbpx

Coach laat veel te veel technieken ongebruikt, bewijst nieuw onderzoek

Talloze technieken staan tot de beschikking van een coach. Maar maakt de beroepsgroep wel gebruik van al die mogelijkheden? Een nieuwe literatuurstudie doet vermoeden van niet.

Joost de Ruiter on januari 30, 2024 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Coach laat veel te veel technieken ongebruikt, bewijst nieuw onderzoek

Dat een coachingstraject in veel gevallen effectief is weten we, daar is tenslotte veel onderzoek naar gedaan. Over de ingrediënten van een effectief coachingstraject weten we echter veel minder, en dus is het interessant als iemand ze onder de loep neemt. Precies dat gebeurde recentelijk, in een literatuurstudie waarin de effectiviteit van gedragsveranderingstechnieken met elkaar werd vergeleken. Immers: gedragsverandering is een doel van veel coachingstrajecten, en dus heeft de effectiviteit van een techniek om zo’n verandering te bewerkstelligen grote impact op het al dan niet slagen van een begeleidingstraject.

Gebrek aan onderzoeksmateriaal opvallendste resultaat

Voor we het gaan hebben over de resultaten van het onderzoek, is allereerst een disclaimer op z’n plaats. Het onderzoek in kwestie staat namelijk behoorlijk ver af van de loopbaanwereld. Dat wil zeggen: erin werd gekeken naar de effectiviteit van gedragsveranderingstechnieken op mensen met diabetes – zij dienden omwille van hun gezondheid hun levensstijl aan te passen. En toch zijn de onderzoeksresultaten relevant: het is immers aannemelijk dat iemand die goed reageert op gedragsveranderingstechnieken ten behoeve van zijn gezondheid eenzelfde reactie laat zien als die technieken ten behoeve van zijn loopbaan worden toegepast.

Iemand die goed reageert op technieken ten behoeve van zijn gezondheid zal dat ook doen als het om z’n loopbaan gaat

Kijken we, met die disclaimer achter de rug, naar het meest opvallende onderzoeksresultaat? Dan zien we iets dat niet in de hypothese van de onderzoekers voor zal zijn gekomen. Van de 93 technieken waarvan de wetenschappers de effectiviteit hoopten te achterhalen, bleken namelijk slechts 23 voor te komen in hun literatuur. Zelfs voor de hand liggende aanpakken, zoals het met een cliënt bespreken van de positieve gevolgen van zijn gedragsaanpassingen uit het verleden, kwamen in de praktijk te weinig voor om er effectiviteitsconclusies op los te kunnen laten. De eerste aanbeveling die de onderzoekers aan coaches kunnen doen luidt dus: experimenteer met meer technieken.

Meerdere wegen naar Rome

Van de 23 technieken waarover de onderzoekers w̩l uitspraken konden doen, bleek bijna elke techniek een even grote (al zei het een bescheiden) impact te hebben op het gedrag van een coachee. In andere woorden: meerdere wegen blijken naar Rome te leiden Рwelke aanpak een coach precies kiest, had weinig effect op de uiteindelijke slagingskans van een gedragsveranderingstraject. Let op: dat meerdere wegen naar Rome leiden, betekent niet dat ieder pad je uiteindelijk bij de Paus brengt. Twee technieken in het onderzoek hadden namelijk duidelijk g̩̩n effect op het gedrag van coachees.

Dat meerdere wegen naar Rome leiden, betekent niet dat ieder pad je bij de Paus brengt

Volgens Eefje Rondeel, specialist op het gebied van science based-coaching, zouden de resultaten van het onderzoek erop kunnen wijzen dat coaches zichzelf veel vrijheid kunnen permitteren bij de invulling van hun trajecten. De resultaten laten immers zien dat de ene techniek niet per se meer effect heeft dan de ander. Dat alles schrijft ze in een artikel over het onderzoek, dat recent werd gepubliceerd op de website van coachesorganisatie Nobco.

Verder lezen?

Ben je benieuwd naar de volledige lijst van de 93 gedragsveranderingstechnieken zoals die werd opgesteld door de onderzoekers? Dan kun je hem, in de vorm van een app, downloaden. Via deze link doe je dat met een Apple-apperaat, Android-gebruikers kunnen bij deze link terecht.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*