fbpx

5 dingen die ons opvielen aan het Noloc-interview met Janine Vos

Janine Vos, hr-directeur bij de Rabobank en topvrouw van het jaar 2021, vindt dat de jeugd het goede voorbeeld geeft als het aankomt op loopbaancoaching. Dat (en vier andere zaken) vielen ons op in haar interview met branchevereniging Noloc.

Joost de Ruiter on september 12, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
5 dingen die ons opvielen aan het Noloc-interview met Janine Vos

Afgelopen maand kreeg het loopbaangilde een warme douche van niemand minder dan Janine Vos. De hr-directeur van de Rabobank en topvrouw van het jaar 2021 stond op de website van het Noloc stil bij het belang van de beroepsgroep. Dat deed ze in het kader van de Week van de Loopbaan, die tussen 12 en 17 september plaatsvindt. In het interview deed ze uit de doeken dat ze 2,5 jaar loopbaancoach was, én dat ook nu nog altijd met een loopbaancoach praat. Verder vielen deze 5 zaken ons op.

Janine Vos

1.   Vos is blij dat de jeugd het goede voorbeeld geeft

Jolan Douwes, de Financieel Dagblad-journaliste die namens Noloc het interview met Vos afneemt, haalt in hun gesprek het Werf&-rapport ‘Gen Z aan Zet’ aan. Daaruit blijkt dat 79% van de jongste generatie graag een coach vanaf de eerste werkdag wil. Dat cijfer verbaast de Rabobank-topvrouw aanvankelijk, maar ze is er ook enthousiast over. “Ik ben opgegroeid met het idee dat je je eigen boontjes moet doppen”, laat ze optekenen. “Maar het is juist fijn om iemand te hebben met wie je je loopbaanvraagstukken kunt bespreken.”

“Ik ben opgegroeid met het idee dat je je eigen boontjes moet doppen”

2.   Rabobank-medewerkers krijgen 1500 euro ontwikkel-budget

De 31 duizend vaste werknemers van de Rabobank mogen ieder jaar 1500 euro uitgeven aan hun persoonlijke ontwikkeling, ontdekken we verder in het interview met Vos. We leren ook dat die medewerkers dat geld vooral spenderen aan coaching, waarbij het aanbod uiteenloopt van loopbaan-APK’s tot programma’s op het gebied van persoonlijk leiderschap. Werknemers die daar behoefte aan hebben, kunnen terecht bij de 121 gecertificeerde loopbaancoaches die de Rabobank in dienst heeft – 45 van hen zijn bovendien intern.

 

3.   Iedere investering in loopbaantrajecten is het waard

In haar interview vertelt Vos dat iedere investering in loopbaantrajecten wat haar betreft het geld waard is. Dat is volgens haar zelfs het geval wanneer een gewaardeerde werknemer na zo’n traject besluit te vertrekken, bijvoorbeeld omdat-ie ontdekt dat hij van iets anders enthousiaster wordt. “Hoe dol je ook op iemand bent, je kunt niet eisen dat ze blijven”, zegt Vos erover. En ook: “We krijgen er mensen voor terug die beter bij ons passen.”

“Hoe dol je ook op iemand bent, je kunt niet eisen dat ze blijven”

4.   Interne mobiliteit is een goed alternatief

Vos weet dat de coronacrisis ervoor heeft gezorgd dat veel mensen nu anders in het leven staan – ze willen daardoor ook iets anders doen op hun werk. “We zien dat de rubriek ‘Switchers’ op ons intranet het best wordt gelezen”, geeft ze aan. Niet voor niets is bij de Rabobank sinds 2020 het team T!M actief: dat staat voor Tijdelijke Interne Mobiliteit. Dat initiatief heeft ervoor gezorgd dat er vorig jaar 5600 mensen intern doorstroomden. En in het eerste kwartaal van dit jaar gold dat voor nog eens 1800 mensen.

Waarom dan die ‘T’, die staat voor’ Tijdelijk’ in T!M? Dat komt omdat de doorstroomposities tijdelijke functies betreffen, legt Vos in het interview uit. Het geeft medewerkers van bijvoorbeeld een lokale branche de mogelijkheid om aan de anti-witwasafdeling te snuffelen, en communicatiemedewerkers kunnen erdoor onderzoeken of de hr wat voor hen is. Als het de switchers bevalt, en er plek op de nieuwe afdeling is, kunnen ze wel vaak blijven.

Als hun nieuwe functie bevalt, en er plek op de afdeling is, kunnen switchers vaak blijven

Vos voegt toe dat coaches de switchers begeleiden waar dat nodig is. Bovendien maakt de Rabobank gebruik van assessments op het gebied van inzet, leervermogen en motivatie om te ontdekken of switchers naar een departement overstappen dat in potentie bij hen past.

5.   Advies aan coaches: sleutel aan beleid

We schreven het in de intro al: Janine Vos werkte twee jaar lang zelf als loopbaancoach. Aangezien ze ook nog regelmatig met een loopbaancoach spreekt, is ze vanzelfsprekend gekwalificeerd om de branche advies te geven. En in het Noloc-interview laat ze die kans niet onbenut.

Ze roept haar voormalig collega coaches in het artikel op om minder op microniveau te werken. “Loopbaancoaches zien zo vaak mensen die op zoek zijn, maar vastlopen”, zegt ze. Die mensen kun je natuurlijk op individueel niveau helpen, maar, zo impliceert Vos: coaches moeten zich ook inzetten om veranderingen door te voeren in systemen en beleid. Op die manier komen individuen überhaupt minder vaak in de loopbaanproblemen terecht.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*