
Het was even leuk, dat thuiswerken, maar nu de pandemie zo ver in het verleden ligt dat de Nederlandse overheid het coronadashboard zelfs heeft opgedoekt, willen werkgevers hun mensen weer terugzien op kantoor. Het enige probleem daarmee? Veel werknemers blijven liever thuis. Dat blijkt uit onderzoek van hr-consultant Gartner – sommigen nemen zelfs liever ontslag dan dat ze teruggaan naar hun vaste werkplek.
High performers als eerst de deur uit
Duiken we in de exacte cijfers? Dan zien we dat de intentie om bij een werkgever te blijven bij vrouwen gemiddeld 11% lager is, als die werkgever een zogeheten RTO (Return To Office)-beleid hanteert. Bij millennials zakte de intentie met 10%, terwijl de gemiddelde werknemer die werd geconfronteerd met een RTO-beleid 8% minder waarschijnlijk bleek om op z’n plek te blijven zitten.
Ook vrouwen en millennials hekelen RTO-beleid bovengemiddeld
Een andere groep die een terugkeer naar kantoor bovengemiddeld hekelt, is er eentje waar werkgevers met een RTO-beleid zich ernstig zorgen over moeten maken. We hebben het over de high-performing employee – werknemers die beter presteren dan hun collega’s. Hun intentie om een werkgever die hen terug naar kantoor roept trouw te blijven zakt namelijk met 16%, en dat is logisch ook. Ze zijn tenslotte goed in hun werk, en kunnen makkelijk elders aan de slag. Waarom zouden ze dan hun thuiswerk-privileges inleveren?
4 tips om schade te beperken
Dat RTO-beleid niet populair is onder werknemers, blijkt uit nog veel meer cijfers uit het Gartner-onderzoek, waar overigens ruim 2000 Amerikanen met een baan aan meededen. Zo zegt 48% van de ondervraagden dat een terugkeer naar kantoor vooral een wens is van leidinggevenden, terwijl het voor werknemers lastiger wordt om goed hun werk te doen.
Tolereer een no show-percentage per jaar, in plaats van per week
Voor werkgevers die hun mensen zoveel mogelijk op kantoor willen houden, zonder personeel weg te jagen, heeft Gartner tot slot 4 tips. De consultant adviseert allereerst om werken op kantoor aantrekkelijk te maken, in plaats van verplicht. De tweede tip luidt dat werkgevers met een opkomstplicht een no show-percentage per jaar, in plaats van per week moeten tolereren – op die manier kan iemand die dat nodig heeft ervoor kiezen een weekje thuis te blijven, zonder in de problemen te komen. Ten derde wordt werkgevers aangeraden werknemers te betrekken in de ontwikkeling van RTO-beleid, en ten vierde heldere redenen te formuleren voor een terugkeer naar kantoor.
Verder lezen?
Benieuwd naar het volledige Gartner-onderzoek? Je vindt het via deze link.