Uit een LinkedIn-onderzoek uit 2022 blijkt dat bijna twee derde van de respondenten een onderbreking in hun carrière heeft ervaren. LinkedIn introduceerde toen de functie ‘Career Breaks’, waarmee gebruikers kunnen aangeven wat ze tijdens hun werkonderbreking hebben geleerd. Deze verandering weerspiegelt de bredere acceptatie van carrièrepauzes. Die acceptatie heeft een aantal oorzaken.
Allereerst heeft de pandemie een hoge werkloosheid veroorzaakt. Iedereen kent wel iemand die op werkgebied is beïnvloed. Dat zorgt ervoor dat we onze houding ten opzichte van carrièrepauzes (onbewust) hebben aangepast. Daarnaast staat Gen Z bekend om hun open houding ten opzichte van niet-traditionele carrièrepaden. Tot slot hebben sociale mediakanalen de openheid over carrièreonderbrekingen vergroot. Denk aan de vele ervaringsverhalen op een platform als LinkedIn.
Realiteit is minder idealistisch
Volgens onderzoek van Harvard-hoogleraar Boris Groysberg en universitair docent Eric Lin (Oberlin College and Conservatory) blijkt het sprookje in de praktijk alleen niet helemaal op te gaan. Afgelopen najaar ondervroegen zij 400 managers op LinkedIn over hun visie op cv-gaten. Het resultaat? 61% van de respondenten beschouwt gaten in cv’s nog steeds als negatief. Ze maken zich zorgen over de betrouwbaarheid, motivatie, retentie en het verlies van vaardigheden van kandidaten.
Effect op salarisverhoging
Dat gat in een cv kan niet alleen de weg naar een nieuwe carrière verstoren, maar ook leiden tot lagere salarissen. Onderzoek toont aan dat werknemers met cv-gaten bij een nieuwe baan minder salarisverhoging krijgen dan hun concurrenten zonder gaten. Dit effect is nog sterker voor vrouwen.
Hebben Nederlandse werkgevers dan een andere kijk op cv-gaten dan hun Amerikaanse tegenhangers? MT/Sprout vroeg het aan twee HR-experts in Nederland, en ook zij bevestigen dat er nog steeds bekrompenheid bestaat bij het management.
Van negatief naar positief
Als loopbaancoach speel je natuurlijk een belangrijke rol op het moment dat je een client met een gat op het cv begeleidt. Help ze door het gat naar iets positiefs om te zetten. Door te kijken naar persoonlijke ontwikkeling, studie, andere verantwoordelijkheden of nieuwe vaardigheden die de cliënt heeft opgedaan. En ook als de periode is gevuld met moeilijke ervaringen, kun je iemand bijstaan. Het gaat er immers om wat iemand heeft bereikt. Zoals Alexandra Davoli in een recente bijdrage op LinkedIn deelt: “We zijn vaak gefocust op punten om iemand af te wijzen op basis van het cv in plaats van andersom.” Ga dus vooral niet op zoek naar wat er mist, maar stort je op de aanknopingspunten. Op dat wat er wél is.
Wil je echt invloed hebben op de negatieve associaties die werkgevers hebben bij gaten in een cv? Dan moet je meer succesverhalen delen. Gebruik geslaagde voorbeelden van begeleiding en ontwikkeling om je netwerk op de hoogte te brengen en je positieve ervaringen te tonen. Misschien moeten we het ook maar geen ‘gat op je cv’ meer noemen.
Verder lezen?
Lees op de website van Harvard Business Review meer over de onderzoeksresultaten van Research: Resume Gaps Still Matter. Weten hoe je om kunt gaan met gaten opvullen? Bekijk dan eens gaten in het cv opvullen van Solliciteer.net.