fbpx

Discriminatie bij doorstroom naar hogere functies: hier kan jouw cliënt mee te maken krijgen

Recent onderzoek van Kennisplatform Inclusief Samenwerken (KIS) wijst uit dat minderheidsgroepen vaak minder kans maken om door te stromen naar posities met betere arbeidsvoorwaarden. Deze ongelijkheid kan de loopbaanontwikkeling van individuen behoorlijk in de weg zitten. Wat moet jij als loopbaanprofessional hierover weten?

Maike van Eldert on juli 11, 2024 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Discriminatie bij doorstroom naar hogere functies: hier kan jouw cliënt mee te maken krijgen

Al eerder schreven we over discriminatie op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld over de discriminatie van moslima’s. Deze vormen van benadeling gaan vooral over het sollicitatieproces. Het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) laat zien dat discriminatie ook voorkomt wanneer je solliciteert voor een andere functie binnen dezelfde organisatie. Minderheidsgroepen hebben hierbij een lagere kans om door te stromen of promotie te maken.

(On)bewuste vooroordelen

Onder de minderheidsgroepen vallen bijvoorbeeld mensen met een migratieachtergrond. Hun doorstroom naar hogere functies is beperkter dan die van mensen zonder migratieachtergrond (zie deze factsheet van KIS). Dat geldt ook voor andere groepen: vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in topfuncties. De top van organisaties is vaak ‘wit’, man, vaak zonder beperking en cisgender (geen transgender persoon). Dat komt volgens KIS niet alleen door bewuste vooroordelen en stereotypen, maar ook door onbewuste. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat veel mensen bij het woord ‘leiderschap’ onbewust denken aan witte mensen.

Maak procedures eerlijker

De oplossing? Verbeter procedures door objectivering. Selectiecriteria voor promoties en doorstroom moeten duidelijk en objectief zijn, zodat iedereen eerlijk beoordeeld wordt op hun prestaties en competenties. Deze criteria moeten ook helder gecommuniceerd worden naar alle medewerkers. Door deze processen te standaardiseren, benut je talent optimaal en zorg je voor een rechtvaardige doorstroom. Volgens KIS zorgt dat weer voor gelijke kansen op promotie.

De checklist in het kort

De checklist die KIS aan de hand van resultaten van het onderzoek heeft opgesteld, helpt organisaties processen te objectiveren en heldere communicatie over doorgroeimogelijkheden te krijgen. Ook biedt hij handvatten om te voorkomen dat werknemers alsnog stiekem worden voorgetrokken. De checklist gaat in op:

  1. Hoe je de basis goed op orde krijgt zodat iedere werknemer eerlijk beoordeeld wordt;
  2. Hoe je onbevooroordeeld talent in beeld kunt krijgen;
  3. Hoe je het promotieproces vervolgens eerlijk laat verlopen;
  4. Hoe je zorgt dat de gehele aanpak uitgevoerd wordt zoals bedoeld.

Voor jou als loopbaanprofessional is het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze problematiek. Door cliënten te informeren over deze uitdagingen en hen te wijzen op tools zoals de checklist van KIS, kun je nog betere ondersteuning bieden bij carrièrepaden.

Verder lezen?

Wil je meer weten over hoe discriminatie bij doorstroom naar hogere functies? Bekijk de volledige checklist en rapportage van KIS voor gedetailleerde tips en advies.

Tags:
KIS,
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*