
Het onderzoek van de Universiteit was een opdracht van demissionair minister Karien van Gennip (CDA) en richtte zich op vrouwen met een islamitische achtergrond. Van Gennip heeft de Tweede Kamer onlangs over de resultaten van het onderzoek geïnformeerd. Ook voor loopbaanprofessionals is het belangrijk om te weten hoe breed het probleem is, vooral voor deze specifieke groep.
Minder positieve reacties op sollicitaties
Moslima’s ontvangen 2 tot 7 keer minder positieve reacties op sollicitaties dan andere groepen vrouwen. Voor Turkse-Nederlandse vrouwen zonder hoofddoek ervaart 38 procent discriminatie tijdens stages of werk, terwijl dit percentage voor vrouwen met hoofddoek zelfs stijgt naar 43 procent. Bij Marokkaans-Nederlandse vrouwen is dit 29 en 37 procent.
Sectoren met veel discriminatie
Discriminatie is terug te zien in alle sectoren, maar het meest aanwezig in de detailhandel, de economische en commerciële sectoren, en beroepen met klantcontact. Door deze discriminatie krijgen moslima’s minder promotiekansen en lopen zij sneller weg. Terwijl culturele diversiteit op de werkvloer juist zo belangrijk is en je hierdoor veel talenten misloopt. Ook blijkt uit het onderzoek dat ze bepaalde opleidingen en arbeidssectoren zelfs vermijden vanwege mogelijke discriminatie.
Rol van wetgeving en bewustwording
Minister Van Gennip stelde onlangs een wet voor om discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken, maar de Eerste Kamer verwierp deze. Met het voorstel zouden bedrijven schriftelijk moeten gaan vastleggen hoe zij discriminatie bij werving en selectie voorkomen. Van Gennip hoopt dat dit onderzoek bijdraagt aan de bewustwording over arbeidsmarktdiscriminatie. Ook als loopbaanprofessional kun je een bijdragen door alert te zijn op discriminatie in verschillende stadia van loopbaanontwikkeling door cliënten de juiste ondersteuning te bieden en discriminatie bespreekbaar te maken.
Verder lezen?
Bekijk het onderzoek van de Radboud Universiteit (dr. E.C.C.A. Blommaert (Lieselotte), dr. S. Azabar (Samira), dr. P.G. Geurts (Nella), prof. dr. C.H.B.M. Spierings (Niels), dr. L.D.J. Thijssen (Lex)).Ook de brief van de minister en het rapport kun je inzien op de website van de Tweede Kamer.