De banenafspraak uit 2013 stelde dat over twee jaar 125.000 mensen met een arbeidsbeperking aan het werk moeten zijn. De realiteit is dat er nu pas 85.000 mensen zijn geplaatst. De Arbeidsinspectie benadrukt dat het in de praktijk moeilijker is dan gedacht om mensen met een arbeidsbeperking aan een werkgever te verbinden.
De kloof overbruggen
Loopbaancoaches kunnen een sleutelrol spelen in het overbruggen van de kloof tussen mensen met een arbeidsbeperking en potentiële werkgevers. Niet alleen door het verschil te maken in individuele begeleiding en maatwerk, een vertrouwensband opbouwen tussen werknemers en -gevers of werkgevers ondersteunen bij de begeleiding van werknemers met een arbeidsbeperking. Loopbaanprofessionals zijn bij uitstek vaak mensen die een groot netwerk hebben. Dat netwerk kunnen zij inzetten om deuren te openen voor mensen met een arbeidsbeperking, die in andere gevallen gesloten blijven.
Hoewel de voortgang van de banenafspraak achterblijft bij de verwachtingen, zijn er zeker mogelijkheden voor verbetering. Natuurlijk, mensen met een arbeidsbeperking ontvangen in veel gevallen al veel ondersteuning via instanties als UWV, maar de loopbaancoach met een unieke benadering of expertise kan een goede aanvulling zijn. Niet alleen bij de zoektocht naar werk, maar juist bij de ontwikkeling van vaardigheden, zelfvertrouwen en een professionele identiteit. En dat zijn nou juist oplossingen voor de lange termijn. Ook VNO NCW schrijft dat het cruciaal is beter in kaart te brengen wat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen, willen en wat zij nodig hebben om een stap naar werken te maken.
Verder lezen?
Meer lezen over de Banenafspraak? FNV heeft al een alternatief plan voorgesteld om mensen met een arbeidsbeperking met meer begeleiding richting werk te sturen. Hierover lees je meer op accountant.nl.