fbpx

AI als sidekick voor hybride werkomgevingen

Hybride werken is tegenwoordig de norm: virtuele vergaderingen en flexplekken zijn geen hogere wiskunde meer en thuis- en kantoorwerk lopen haast naadloos in elkaar over. Toch blijkt uit onderzoek van Randstad Enterprise Talent Trends 2024 dat werkgevers nog steeds worstelen met flexibele uren en locaties. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat hybride werken een win-win situatie blijft? En hoe kan AI hierbij een waardevolle rechterhand zijn?

 

Maike van Eldert on juni 03, 2024 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
AI als sidekick voor hybride werkomgevingen

Werknemers krijgen steeds meer vrijheid om hun werkplek en werktijden aan te passen aan hun persoonlijke behoeften. Ze vermijden de drukke ochtendspits en besparen tijd en kosten op reizen en lunch. Dat verbetert niet alleen hun werk-privébalans, maar ook hun productiviteit en tevredenheid. Het is dan ook niet verrassend dat veel werknemers liever flexibel werken. Sterker nog, ze accepteren zelfs geen baan meer zónder die flexibiliteit.

Voordelen en uitdagingen voor werkgevers

Ook werkgevers plukken de vruchten van een flexibeler werkritme. Zo kunnen ze kantoorruimte optimaliseren en daarmee operationele kosten verlagen. Bedrijven die volledig flexibel zijn, scoren bovendien beter het gebied van beloning, secundaire arbeidsvoorwaarden en diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit.

Toch zijn er uitdagingen voor de werkgever. Technische obstakels zoals problemen met videocalls, niet-naadloos op elkaar aansluitende samenwerkingsplatforms of het verdwijnen van een bedrijfscultuur bijvoorbeeld. Volgens het rapport van Randstad Enterprise wijzen medische experts zelfs op de negatieve gevolgen van thuiswerken op de gezondheid. Hoewel sommige werkgevers dus goede redenen hebben om werknemers terug te roepen naar kantoor, is een balans nodig tussen wensen en behoeften. Die hybride werkopties zijn broodnodig om dat ene streepje voor te behouden bij talentvolle sollicitanten.

Verbinding op afstand

Vooropgesteld, op afstand werken betekent niet individueel en geïsoleerd aan de slag gaan. In het rapport van Randstad Enterprise adviseert Deepa Fazzari, human resources leader, werkgevers na te blijven denken over vaardigheden en hulpmiddelen die nodig zijn om creativiteit, samenwerking en sociale interactie te bevorderen. Ongeacht waar hun werknemers zich bevinden. Denk aan virtuele koffiepauzes of teambuildingactiviteiten die de band tussen collega’s versterken.

De rol van AI

AI kan bij het zoeken naar een blijvende verbinding de ideale partner zijn. Alleen al door suggesties te doen voor virtuele bijeenkomsten, een virtuele collega in te schakelen die herinnert aan belangrijke deadlines of enquêtes op te stellen over de verwachtingen en best practices van thuiswerken, zoals Polly en Molly. Daarnaast kan AI de productiviteit van thuiswerkende medewerkers bevorderen. Zo kunnen slimme chatbots helpen bij een zoektocht naar specifieke bestanden, handleidingen of bedrijfsinformatie.

Tot slot: zorg er met hulp van AI voor dat de fysieke aanwezigheid echt van waarde is. Laat mensen niet pendelen om vervolgens een leeg kantoor binnen te stappen. Plan met behulp van AI persoonlijke ontmoetingen en creëer mogelijkheden voor gezamenlijke brainstormsessies. Weinig inspiratie? Vraag ChatGPT om mee te denken over creatieve samenwerkingsopties en maak het de verbinding tussen de virtuele en fysieke wereld. Met de juiste input kan AI zelfs vergadertijden optimaliseren en een effectieve indeling van werkplekken generen.

Verder lezen?

Ben je benieuwd naar andere uitkomsten van het 2024 talent trends rapport van Randstad Enterprise? Download hieronder het onderzoek.

Download onderzoek

 

Wil je meer weten over AI voor loopbaanprofessionals? Sluit dan op maandag 1 juli 2024 aan bij het seminar AI & Loopbaanprofessionals van Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.

Meer informatie
Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*