fbpx

Futurist Peter van der Wel: “de toekomst lacht ons toe, en loopbaanpro’s moeten dat weten”

De toekomst lacht ons toe, meent futurist Peter van der Wel. Op verzoek van LoopbaanPro Live-partner LDC vertelt hij tijdens het evenement waarom. Maar wat heeft die boodschap in hemelsnaam te maken met de levensloopbaan, het hoofdthema op 9 december?

LDC on november 11, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Futurist Peter van der Wel: “de toekomst lacht ons toe, en loopbaanpro’s moeten dat weten”

“Van alle presentaties die op 9 december voorbijkomen, is die van mij eigenlijk het belangrijkst.” Dat zijn de woorden van Peter van der Wel, tijdens LoopbaanPro Live neemt hij als laatste spreker het podium. Om een eufemisme te gebruiken: hij drukt zichzelf daar niet bijzonder bescheiden mee uit.

Peter van der Wel

Niets is wat het lijkt

Toch bedoelt de Amsterdamse futurist het niet kwaad: hij wil ermee vooral het belang van uitzoomen aangeven. Want dat doet hij met z’n lezing, die in het teken van de toekomst staat. Iets specifieker nog: Van der Wel gaat vertellen waarom de toekomst veel beter wordt dan wij nu denken. De klimaatramp gaat meevallen, robots nemen ons werk niet over en met onze privacy komt het ook goed, vertelt hij.

Om te begrijpen op welke manier een lezing over dat onderwerp als paraplu boven het LoopbaanPro Live-thema – dat is trouwens ‘de levensloopbaan’ – kan zweven, moeten we eerst even een stapje terug doen. We moeten begrijpen dat niets is wat het lijkt. Inmiddels hebben we daar een aantal voorbeelden van gezien: Van der Wel is niet zo’n arrogante kwal als hij met z’n eerste antwoord deed vermoeden, en zijn lezing past beter bij het evenement dan we aanvankelijk dachten. Ook de futurologie bewijst de regel keer op keer.

De klimaatramp gaat meevallen, robots nemen ons werk niet over en met onze privacy komt het ook goed”

We gaan uit van drie toekomstscenario’s

“Want heb je het over de toekomst?”, steekt Van der Wel van wal, “dan gaan we uit van drie scenario’s. Veel mensen zien de toekomst somber in. Logisch ook, want degenen die in de IJstijd dachten: ‘ik zal wel door die sabeltandtijger worden opgegeten’, gingen vervolgens aan de slag om dat te voorkomen. Door die preventieve maatregelen konden ze zich voortplanten voordat ze in een katachtige spijsvertering terecht kwamen, en daardoor leven hun nakomelingen nu nog steeds. Het nadeel: die nakomelingen gaan steeds van het ergste toekomstscenario uit. Hun beeld wordt versterkt door de media. Ga maar na: goed nieuws is geen nieuws.”

“Heb je het over de toekomst? Dan gaan we uit van drie scenario’s”

“Je hebt ook mensen”, vervolgt Van der Wel “die altijd van het positiefste denkbeeld uitgaan. En dan zijn er nog die mensen die denken dat de toekomst vooral een voortzetting is van trends uit het heden, bijvoorbeeld met nog hetere zomers en nog meer robotisering. Hier komt het leuke: alle drie die mensen, de doemdenkers, de optimisten en de baseliners, krijgen steevast ongelijk”

We zeggen het nog maar eens: niets is wat het lijkt.

Die scenario’s gebeuren nooit

“Wat gebeurt er wel”, vraagt Van der Wel zichzelf retorisch af? “Een scenario ergens tussen al die andere scenario’s in! Mensen zijn te vindingrijk om het doemscenario te laten gebeuren, dat voltrekt zich dus niet. Iedereen die naar mijn lezing komt luisteren weet zich dat over een jaar nog te herinneren. Het is heel goed dat onheilsprofeten als mevrouw Thunberg aan de alarmbel trekken – dat zorgt ervoor dat we in actie komen – maar kijk je naar toekomstvoorspelling van weleer? Dan zie je dat doembeelden nooit materialiseren.”

“Het is heel goed dat onheilsprofeten als mevrouw Thunberg aan de alarmbel trekken”

“Het droomscenario komt overigens ook nooit uit, daarvoor staan mensen zichzelf weer te veel in de weg” waarschuwt Van der Wel. “Ze stemmen op Trump of verspreiden een nieuw SARS-virus, bijvoorbeeld. Die onvoorspelbaarheid zorgt er daarnaast voor dat de baseline-toekomst nooit waarheid wordt. Er zijn zoveel onvoorspelbare factoren die onze tijdlijn definitief veranderen; daardoor is de toekomst nooit een rechtlijnige voortzetting van het heden.”

De toekomst heb je in eigen hand

Dan komt nu puntje bij paaltje. “Want”, weet Van der Wel, “hoe de toekomst er precies uit gaat zien hebben we zelf in de hand. En juist daarom is mijn lezing tijdens LoopbaanPro Live relevant. Ik ga mijn publiek laten zien dat ze, door op de juiste manier met de levensloopbanen van hun cliënten en werknemers om te gaan, bijdragen aan een toekomst die een stuk zonniger is dan wij nu denken.”

Van der Wel heeft tijdens zijn lezing daarnaast wel degelijk oog voor de interesses van zijn publiek. “Ik ga het bijvoorbeeld ook hebben over hoe de verhouding tussen werk en privé zich de komende jaren gaat ontwikkelen, en hoe we straks gaan samenwerken met machines. Want ook al worden machines beter in allerlei dingen dan wij, het blijven one trick ponies, ze missen menselijke eigenschappen. En geloof me: als het slecht weer is op een maandag en de favoriete voetbalclub van je collega heeft gisteren verloren, dan heb je die human touch op de werkvloer nodig.”

Cadeautje van LDC

Maurice Vermunt

Dat Peter van der Wel straks zijn optimistische toekomstverhaal komt afsteken, hebben LoopbaanPro Live-gasten te danken aan Maurice Vermunt. De directeur van loopbaansoftwareproducent LDC is het pessimisme dat hij om zich heen ziet beu. “Ik wilde iedereen in de LoopbaanPro Live zaal dus graag wat optimisme cadeau doen. En aangezien ik toch partner van het evenement ben, en daarom een spreker voor mocht dragen, leek Peter me uitermate geschikt.”

“Ik wilde iedereen in de LoopbaanPro Live zaal graag wat optimisme cadeau doen”

Het is niet de enige reden dat Vermunt – die zichzelf als ondernemer in “beroepsoptimist” Van der Wel herkent – deze spreker naar voren schoof. “Ik wil loopbaanbegeleiders verder graag meegeven dat je cliënten niet alleen een goede kop koffie, maar ook een gezonde dosis energie aan moet bieden tijdens een coachingsgesprek. Zit jij onderuitgezakt te luisteren? Dan matcht je cliënt jouw energie: die is niet bepaald bevorderlijk voor z’n baankansen. Maar kom jij met de energie uit Peters positieve presentatie voor de dag? Dan sta je meteen met 1-0 voor.”

“Dus als Peter zegt dat zijn presentatie de belangrijkste op het evenement is, ben ik geneigd hem te geloven.”

Meer lezen?

LoopbaanPro Live, het evenement waarop Peter van der Wel zal spreken, vindt op 9 december plaats in De Eenhoorn in Amersfoort. Hier vind je meer informatie over dat evenement, net als het dagprogramma. Meteen tickets boeken kan hier.

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*