-
Beter, leuker, sneller: optimaal ontwikkelen met generatieve AI – Barend Last, Ilona Boomsma en Jean-Luc Laval
Zoals al eerder in verschillende blogs beschreven, heeft ook de loopbaanwereld met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie van doen. Effectief leren omgaan met AI kan bijvoorbeeld helpen bij de optimalisatie van hybride werkomgevingen of het ontdekken van kansen voor je cliënt die je anders over het hoofd had gezien. Met dit handboek leer je beter, leuker en sneller werken met hulp van kunstmatige intelligentie. Het biedt praktische inzichten en oplossingen voor de hedendaagse Learning & Development sector.
-
Recruitment 4.0: strategisch recruitment en employer branding met inzet van sociale netwerken en AI – Jacco Valkenburg
Nog zo’n handig boek over AI-tools. Verdiep je eens in de kansen en risico’s van AI in het recruitmentproces.
-
Voor succes in je werk moet je vaker op vakantie – Ben Tiggelaar
Mocht je de columns van Ben Tiggelaar nog niet kennen, dan gaat er iets mis. Iedere week schrijft hij columns in NRC over werk en leven. Ook op LinkedIn deelt hij interessante inzichten op het gebied van leiderschap, verandering en gedrag. In dit boek staan 52 recente columns, zoals ‘Hoe ontdek je (eindelijk) wat je écht wilt?’ en ‘Wat maakt een collega populair?’.
-
Wat wil je écht – Sandra Klijn
Dit boek is voor iedereen die zich afvraagt: wat wil ik nou écht? Met praktische tips en duidelijke voorbeelden legt Sandra uit hoe je meer energie uit je werk kunt halen of verandering in gang kunt zetten.
-
Notities van een generaal – Peter van Uhm
Peter van Uhm was Nederlands hoogste militair en baas van ruim zestigduizend mensen. In zijn veertig jaar durende carrière bij de krijgsmacht hield hij een notitieboekje bij waarin hij waardevolle inzichten en ervaringen noteerde. In dit boek deelt Van Uhm zijn persoonlijke lessen in leiderschap. Deze zijn niet alleen bruikbaar binnen de krijgsmacht, maar ook daarbuiten. Hij schrijft over vertrouwen, omgaan met kritiek, moed, schuld en verantwoordelijk.
-
Morele ambitie: stop met het verspillen van je talent en maak werk van je idealen – Rutger Bregman
Bij de besten willen horen, maar zonder het dikke salaris of de hoogdravende titel: dat is morele ambitie. Een carrière najagen die is gewijd aan de beste oplossingen voor wereldproblemen. In dit boek staan verhalen van pioniers vol met morele ambitie, die laten zien hoe ook jij dit pad kunt bewandelen.
Mocht het nog niet duidelijk zijn: om AI kun je niet meer heen. Al meer dan tien jaar schrijft filosoof Bennie Mols over kunstmatige intelligentie. Hij legt makkelijk uit waarom we vandaag een stortvloed aan lerende en denkende computers meemaken. ‘Kunstmatige intelligentie is gewoon gereedschap’, stelt hij. We kunnen er ons werk mee doen of ons leven makkelijker mee maken, maar het kan wel degelijk gevaar meebrengen. Mols vindt dat we er zelf voor moeten zorgen dat het niet uit de hand loopt.
-
Vita contemplative. Over inactiviteit – Byung-Chul Han
Volgens Koreaans-Duitse filosoof Byung-Chul Han is de westerse mens een ‘prestatiesubject’ geworden dat zichzelf uitbuit. ‘Intensief leven betekent vandaag de dag vooral presteren of meer consumeren’, schrijft hij. Han biedt een alternatief voor de prestatiemaatschappij met zijn lofzang op alle vormen van inactiviteit. Zodat jij je deze zomer ook niet schuldig voelt bij het zoveelste uurtje op dat strandbed.
We zijn met z’n allen geobsedeerd door talent, maar onderschatten soms hoe goed we zelf zouden kunnen worden als we nieuwe vaardigheden leren. Adam Grant laat zien hoe je jezelf en anderen kunt uitdagen beter te worden in het verbeteren van jezelf. Hoe je karaktereigenschappen en motivatiestructuren kunt opbouwen om het beste uit jezelf te halen. Iedereen kan grote dingen bereiken, daar hoef je geen genie voor te zijn.
-
Als alle breinen werken: waarom ruimte voor neurodiversiteit op het werk goed is voor iedereen – Saskia Schepers
Ieder brein werkt anders, ook op de werkvloer. Misschien werk jij het liefst thuis, terwijl collega’s genieten van een levendig kantoorpand. Die verschillen zijn belangrijk, want mensen die anders denken komen ook tot andere inzichten. Helaas zijn werkomgevingen vaak afgestemd op de meest gangbare breinen, waardoor neurodivergente breinen – hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit, autisme, ADHD of dyslexie – minder ruimte krijgen. Hierdoor blijft hun potentieel onbenut. Saskia Schepers ontwikkelde praktische tools waarmee werknemers, HR-professionals en leidinggevenden een neuro-inclusieve werkplek kunnen creëren.
Verder lezen?
Wil je naast met je neus in de boeken ook graag erop uit en eens een evenement bezoeken? Lees dan snel deze blog waarin we de bijeenkomsten in loopbaanland op een rijtje zetten. Op de valreep, want een aantal bijeenkomsten zijn al verleden tijd, maar je doet vast inspiratie op via de links naar aanbieders.
Op de valreep nog een toevoeging: Succes met je carrière van Jolan Douwes en Map Oberndorff, getipt door loopbaanadviseur Eva Visser – Achtereekte.Â