Waarom ‘volg je passie’ niet het beste advies is

Ik weet niet hoe vaak ik dit heb gezegd: “Volg je passie, dan hoef je nooit meer te werken!” Het klinkt prachtig, alsof het dé sleutel is tot een leven vol geluk en vervulling. Maar de realiteit is vaak anders, heb ik geleerd. 

Het is alweer een tijd geleden dat een klant mij in paniek opbelde. Uit haar verhaal begreep ik dat ze de moed had verloren. Bij alle mogelijke functies die we in ons laatste gesprek de revu hadden laten passeren, ‘voelde’ ze het niet. Toen ik vroeg wat het was, wat ze niet voelde, zei ze met een trillende stem: “Ik voel geen passie…”

“Ik voel geen passie…”

De vrouw was teleurgesteld en gefrustreerd, omdat ze dacht dat ze passie moest voelen en daarmee wel haar droombaan zou vinden. En omdat dat gevoel uitbleef, dacht ze dat ze faalde. Ze vroeg zich af wat er mis was met haar. 

Deze frustratie herken je vast vanuit jouw praktijk. Die klant waarbij je geen interesse kunt vinden waar hij/zij écht vol van zit. Samen lijk je te verdwalen in de zoektocht.

Maar is het realistisch dat iedereen een passie heeft? Moet je doorzoeken tot je ‘het’ hebt gevonden? Inmiddels weet ik dat ik daar volmondig ‘nee’ op antwoord. Veel mensen lopen juist compleet vast door het idee dat ze eerst hun passie moeten vinden om écht gelukkig te zijn in hun werk. Ze blijven zoeken naar iets wat, voor hen, helemaal niet bestaat. En wat gebeurt er dan? Ze blijven stilstaan, twijfelen en worden onzeker over zichzelf. 

Volgens mij is het net zo succesvol om deze klanten te helpen naar werk dat aansluit bij hun talenten en waarden. Werk dat niet uit passie geboren wordt, maar wel voldoening geeft en betekenisvol is. En dat is misschien wel veel realistischer én gezonder dan het blind najagen van een droom die voor velen simpelweg niet bestaat.

Over Daniëlle Bax 

In 2016 nam Daniëlle Bax een sprong en startte ze Daniëlle Bax Coaching, met een missie die in haar hart gegrift staat: ‘Omdat je recht hebt op een leven vol energie en voldoening!’. Daniëlle helpt naar eigen zeggen ambitieuze vrouwen bij de ontdekkingstocht naar werk dat past bij talenten en krachten. Ze coacht niet alleen, maar geeft in haar eigen podcast tips en inspiratie over de creatie van werkgeluk.

 

 

Aanstaande Noloc-webinar werpt blik op laatste arbeidsmarkttrends

Een goede loopbaanprofessional heeft kennis van de arbeidsmarkt. Logisch dus, dat beroepsvereniging Noloc binnenkort een webinar organiseert waarin de nieuwste ontwikkelingen erop worden besproken. Ben jij nieuwsgierig waarom een 50-plusser nu meer in trek is dan Generatie Z? Of wil je weten hoe het gaat met actuele arbeidsmarktthema’s als skillsdenken, AI en interne mobiliteit? Dan mag je de online Noloc-lezing op maandagavond 20 november zeker niet missen.

Arbeidsmarktinformatie helpt cliënten verder

Tijdens het webinar in kwestie worden deelnemers kortom op de hoogte gebracht van de laatste arbeidsmarkttrends. Concreet betekent dat dat ze handvatten krijgen waarmee ze hun cliënten verder kunnen helpen. Een loopbaancoach die kaas heeft gegeten van arbeidsmarktdata, weet immers niet alleen te ontdekken wat zijn coachee wil, maar ook hoe die cliënt zijn droombaan écht in de wacht sleept. Ga maar na: als jij weet in welke regio en sector een bepaalde vaardigheid op dit moment het meest gezocht wordt, weet je ook waar iemand de beste kans heeft om een baan te vinden.

Een coach die op de hoogte is van arbeidsmarktontwikkelingen kan in de toekomst kijken

Bovendien kan een coach die op de hoogte is van arbeidsmarktontwikkelingen in de toekomst kijken. Hij ziet in één oogopslag hoe bepaalde sectoren zich nu en in het verleden gedragen, en weet daardoor naar welke functies, eigenschappen en skills de markt over één, vijf of tien jaar behoefte zal hebben. Dat is belangrijke informatie voor iedere werkzoeker die hij begeleidt, omdat hij ermee voorkomt dat een coachee werk vindt in een beroep dat in 2030 opeens niet meer bestaat.

Expert Geert-Jan Waasdorp als host

Geert-Jan Waasdorp, eind november host van de webinar over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, is een gerenommeerd expert in het veld. Als directeur van arbeidsmarktdata-onderzoeker Intelligence Group heeft hij toegang tot arbeidsmarktcijfers van de afgelopen decennia, en modellen die even ver vooruit kunnen kijken. Je zult begrijpen dat hij die data dankzij z’n ruime ervaring ook goed kan interpreteren, en vertalen naar concrete vooruitzichten die loopbaancoaches niet mogen missen.

Geert-Jan Waasdorp vertaalt arbeidsmarktdata naar concrete trends die loopbaancoaches niet mogen missen

Interesse gewekt? Dan is het goed om te weten dat het webinar op maandagavond 20 november om 8 uur plaatsvindt via Zoom. Het verhaal van Waasdorp is voor loopbaanprofessionals die op jacht zijn naar PE-punten extra interessant: zij mogen na het bijwonen van de webinar één zo’n punt bijschrijven. Overigens luidt de volledige naam van de online lezing ‘Trends en ontwikkelingen binnen de arbeidsmarkt & employability’ – dat is wellicht relevant voor de Googelaars onder ons.

Verder lezen?

Meer informatie over de arbeidsmarkt-update-webinar van Noloc? Dan verwijzen we je via deze link graag door naar de website van de beroepsvereniging. Op die pagina kun je je meteen aanmelden, en haast is daarbij geboden. De Zoom-meeting heeft namelijk een maximale capaciteit van 300.

Een verplichte APK voor loopbanen: goed idee of niet?

De loopbaancheck, welke hr-professional kent hem niet? Je zet de tool in om medewerkers te helpen bij het inzicht krijgen in hun eigen skills. Dat helpt hen beter te worden in het werk dat ze nu doen, maar geeft hen ook houvast op de arbeidsmarkt van morgen: ze kunnen met de kennis over hun vaardigheden immers gerichtere loopbaankeuzes maken. Een geweldig instrument, alles bij elkaar!

Bewezen voordelen

Dat een loopbaan-APK toegevoegde waarde kan hebben, blijkt ook uit recent onderzoek. Dat laat zien: loopbaanchecks kunnen op een aantal manieren bijdragen aan loopbaangerichte gedragsverandering. Zo krijgen invullers van een loopbaancheck:

  1. Zelfinzicht met betrekking tot hun persoonlijkheid en drijfveren
  2. Inzicht in hun persoonlijke positie op de huidige en toekomstige arbeidsmarkt
  3. Meer motivatie tot loopbaangericht gedrag
  4. Beter ontwikkelde loopbaangerichte vaardigheden
  5. Lagere barrières voor loopbaangericht gedrag

Loopbaanchecks dragen op verschillende manieren bij aan loopbaangerichte gedragsverandering

Minder uitval, betere mobiliteit

Het moge duidelijk zijn: een werknemer die regelmatig loopbaanchecks krijgt, kan beter verwoorden wat hem bevalt aan zijn baan en wat niet. En dat is mooi, want daarmee wordt de kans dat hij op gegeven moment uitvalt kleiner. Er kan immers in een vroeger stadium actie worden ondernomen om de ‘fit’ tussen werknemer, werk en organisatie te herstellen.

Het structureel inbedden van loopbaanchecks komt de organisatie bovendien op andere gebieden ten goede. Want koppel je de checks aan je hr-beleid? Dan kun je sneller sturen op mobiliteit en bezetting, en beter gebruikmaken van intern potentieel. Koppel je de resultaten van de loopbaanchecks van jouw werknemers ook nog eens aan arbeidsmarktontwikkelingen? Dan helpen de checks om in te spelen op de specifieke behoeften van jouw organisatie.

Deze groep mensen heeft duidelijk een preventieve loopbaancheck ingevuld

Kwestie van durven

De hamvraag is natuurlijk: durft jouw bedrijf preventieve loopbaanchecks in te zetten? Het kan natuurlijk zomaar zijn dat een loopbaancheck ertoe leidt dat een medewerker vertrekt. Het kan dus voelen als slapende honden wakker maken – en dat in een markt waarin het al lastig genoeg is om de juiste talenten aan te trekken.

Sommige werkgevers zijn bang dat ze met een loopbaancheck slapende honden wakker maken

Je moet je ook afvragen: durft jouw organisatie überhaupt te investeren? Die vraag wordt al helemaal prangend als je niet meteen kunt meten wat je investering oplevert. Immers: preventieve loopbaanchecks renderen pas op langere termijn – na een paar jaar verhoog je er je werknemerstevredenheid mee en verlaag je je vacatures en uitstroom.

Maar vraag je het aan ons? Dan zeggen we: ‘ga ervoor!’. Want zelfs als mensen na een loopbaancheck besluiten elders te gaan werken, geef je wél een belangrijk signaal af. Je zegt: ‘bij mij heerst een veilige werksfeer – hier mag je aan je persoonlijke ontwikkeling werken.’ Uiteindelijk levert dat natuurlijk alleen maar nieuw talent op!

Nog beter effect met loopbaancoach

Het invoeren van preventieve loopbaanchecks vereist in eerste instantie kortom wellicht wat lef en interne overredingskracht. Maar geloof ons: op de lange termijn pluk je er de vruchten van. En ga je ermee aan de slag? Doe het dan ook goed: neem externe loopbaanprofessionals in dienst. In het onderzoek dat we eerder noemden komt namelijk ook naar voren dat de samenwerking met externe loopbaanprofessionals het effect van loopbaanchecks verbetert.

Als je de loopbaanchecks preventief inzet, doe het dan ook goed – met een externe coach

Waarom? Omdat medewerkers in het onderzoek aangeven dat het hun voorkeur heeft als de werkgever niets van de inhoud en de uitkomsten van de check krijgt te weten. En aangezien externe loopbaanprofessionals onafhankelijk en vertrouwelijk werken, kunnen werknemers in die setting in alle veiligheid aan hun loopbaan bouwen.

Zo voer je de loopbaancheck in

Gaat jouw organisatie preventieve loopbaanchecks invoeren? Dan is het in onze ogen van groot belang om goed te luisteren naar je werknemers. Dus: ga met ze in gesprek en bevraag ze. Is er een reden dat ze geen loopbaancheck willen doen? Luister dan naar de bezwaren en probeer die gericht weg te nemen – zo kom je vast tot oplossingen die jij en je collega’s misschien zelf niet bedacht zouden hebben.

Zijn er medewerkers die enthousiast zijn over de check? Zet hen dan in als ambassadeurs voor degenen die nog twijfelen. En denk eens na over andere stimulansmogelijkheden. Wil je deelname verplichten of juist niet? Wil je goed gedrag belonen of laat je dat? Het zijn vragen die in elke organisatie anders beantwoord zullen worden. Maar erover nadenken en erover in gesprek gaan, geeft de antwoorden die bij jouw organisatie passen. Één ding staat buiten kijf: loopbaanchecks zouden bij iedere werkgever standaard in het pakket moeten zitten.