fbpx

HR-professionals gebruiken AI-tools vooral voor schrijfwerk

Uit onderzoek van IMK opleidingen blijkt dat HR-professionals in Nederland gelukkig redelijk goed op de hoogte zijn van AI-tools, zoals ChatGPT en Midjourney. Maar het kan nog beter. Omdat we veel van ze kunnen leren en er veel overeenkomsten zijn in ons werk, bespreken we in deze blog de resultaten van de vragenlijst.

Maike van Eldert on juni 11, 2024 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
HR-professionals gebruiken AI-tools vooral voor schrijfwerk

Het mag inmiddels bekend zijn dat we met AI ons werk anders kunnen indelen, tijd kunnen besparen en processen kunnen stroomlijnen. Zo kunnen computers complexe digitale processen laten uitvoeren, denk aan data-analyse, teksten schrijven of afbeeldingen maken. Ook binnen de HR-sector biedt AI een scala aan mogelijkheden. Wat weten HR-professionals hierover?

Het onderzoek van IMK bestond uit een vragenlijst met meerdere antwoorden en mogelijkheden om commentaar toe te voegen. De 94 HR-professionals die deelnamen aan de vragenlijst zijn werkzaam bij verschillende grote en kleine bedrijven door heel Nederland.

Welke AI-tools zijn populair?

Het grootste deel van de respondenten (90%) gaf aan bekend te zijn met AI-tools. Een veel minder grote groep (36%) gebruikt de tools daadwerkelijk binnen hun HR-werkzaamheden. Een wezenlijk verschil tussen ‘ervan afweten’ en toepassen dus. Waar professionals de tools wel gebruiken, doen ze dat nog niet op een ver ontwikkelde of vooruitstrevend manier. Zo is de populairste AI-tool natuurlijk ChatGPT. Bijna alle respondenten gebruiken deze vorm van kunstmatige intelligentie (98%). Een enkeling noemt AI-visualisatietools zoals Midjourney, Dall-E en Adobe Firefly. Microsoft Copilot komt maar twee keer langs en Tome, een presentatietool, staat er met één respondent alleen voor.

AI bij werving en selectie

De meerderheid van de professionals gebruikt AI-tools als ondersteuning bij werkzaamheden rondom werving en selectie. Dat vooral ChatGPT uren maakt, blijkt ook uit de momenten waarop professionals AI toepassen: bij het schrijven van teksten. Denk aan functieprofielen opstellen, correspondentie, beleidsstukken en naslagwerk.

Inzet die verder gaat dan gebruik van ChatGPT

Het mag duidelijk zijn dat er veel meer mogelijk is met AI op het gebied van HR. De inzet van kunstmatige intelligentie gaat verder dan alleen ChatGPT stukken te laten schrijven. HR-professionals zien daar gelukkig het nut ook van in en willen AI bijvoorbeeld inzetten voor vacatureteksten, advies voor trainingen en ontwikkelingsmogelijkheden of voorspelling van personeelsverloop.

Overzicht van onderzoeksresultaten

Verder lezen?

Benieuwd naar de aanleiding van dit onderzoek? IMK heeft een whitepaper over AI binnen het HR-vakgebied geschreven waarin ze meer informatie geven over AI, de resultaten van het onderzoek en inspiratie delen over de verschillende tools die nu beschikbaar zijn voor het HR-vakgebied.

Meer leren over de impact van AI op loopbaanbegeleiding? Volg dan op 1 juli het seminar AI & Loopbaanprofessionals van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.

Tags:
IMK,
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*