fbpx

Hoe onderscheiden studenten zich in het AI-tijdperk op de arbeidsmarkt?

Het is een feit dat Artificial Intelligence (AI) hier is om te blijven. Professionals en bedrijven in diverse sectoren verkennen momenteel de mogelijkheden ervan. De een wat enthousiaster dan de ander. Ook voor loopbaanprofessionals is de impact onmiskenbaar.

Kitty Bertels on mei 27, 2024 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Hoe onderscheiden studenten zich in het AI-tijdperk op de arbeidsmarkt?

Het zal geen verrassing zijn dat het gebruik van AI onder studenten op scholen en universiteiten een grote vlucht neemt. Al in april 2023 gaf maar liefst 45% van de Belgische middelbare scholieren in de Grote Scholierenbevraging aan AI te gebruiken voor schoolwerk. Als loopbaanprofessional is het nu tijd om alert te zijn. Terwijl jij nog aan het ontdekken bent wat AI inhoudt en je cliënten misschien al wijst op diverse AI-tools zoals ChatGTP, Notion of Gemini, hebben scholieren en studenten al grotere stappen gezet. Ze gebruiken AI voor het maken van hun schoolopdrachten en deinzen niet terug om toelatingstesten tot gewilde opleidingen door een AI-tool te halen. Cv’s, sollicitatiebrieven, noem maar op, het wordt allemaal automatisch gegenereerd. Dit brengt al de nodige uitdagingen met zich mee voor recruiters, omdat het lastig is om uit al die uniformiteit de juiste kandidaat te selecteren. De begeleiding van werkzoekenden verplaatst zich nu ook snel naar een gesprek over authenticiteit.

Het behoud van de unieke stem

In een boeiende podcast van HR Tech Talk beschouwen Kate Grady en Brenda Stover van het Center for Professional Development aan de Villanova School for Business dit als de belangrijkste uitdaging bij het begeleiden van studenten naar hun eerste baan. Studenten zijn handig met de tools, maar denken vervolgens dat de gegenereerde cv’s en motivatiebrieven goed genoeg zijn. Het lijkt precies op wat de student zelf zou schrijven, maar dan beter. Maar recruiters die zelf AI toepassen, doorzien dit al snel en missen de authenticiteit. En helaas, dan reduceren je kansen.

Studenten zijn handig met de tools, maar denken dat gegenereerde cv’s goed genoeg zijn

Dus hoe ga je als loopbaanprofessional hiermee om? Moet je het gebruik van de tools dan maar niet meer adviseren? Dat is natuurlijk onmogelijk. AI is nu al onmisbaar, en de voordelen voor werkzoekenden zijn legio. Maar het belang van aandacht voor ieders uniekheid op de arbeidsmarkt wordt met de dag groter. Hoe ga je dat gesprek vormgeven, is dan de vraag? Het laten ervaren aan je client, is dan het beste devies. Laat ze maar eens zelf een aantal cv’s en brieven doornemen die zijn gegenereerd met ChatGTP, en zet daar andere die met meer aandacht zijn geschreven naast. Leuk experiment en in 9 van de 10 gevallen haalt ook de werkzoekende zelf de AI-versies eruit. In de podcast worden nog enkele andere interessante ontwikkelingen op de campus geschetst. Zo verhogen werkgevers hun recruitmentinspanningen al 3 jaar aanzienlijk, mede dankzij de inzet van AI-tools. Maar nog belangrijker is dat deze inspanningen verschuiven van het derde en vierde naar het tweede en zelfs het eerste studiejaar. Studenten zijn dan nog zoekende. Dit betekent dat recruiters ook een rol gaan hebben om studenten te helpen bij het maken van keuzes, bijvoorbeeld voor de juiste afstudeerrichting. Ook als loopbaanprofessional krijg je hiermee dan te maken.

De vaardigheid van de toekomst: aanpassingsvermogen

In de podcast werd verder aangestipt hoe AI invloed heeft op de vaardigheden die werkgevers vragen. Kennis van AI is belangrijk maar een perfecte beheersing van welke AI-tool dan ook is niet noodzakelijk, gezien de snelle ontwikkeling van nieuwe technologieën. Wat werkgevers wel verwachten, is een ongekende nieuwsgierigheid en het vermogen om snel nieuwe technologieën te leren en toe te passen. Met andere woorden: ze zien graag een grote bereidheid tot verandering bij hun medewerkers. Nu en in de toekomst, voor alle nieuwe technologieën die nog komen gaan. En om dit te beoordelen zou het toch mooi zijn als selectie eindelijk gaat draaien om wat iemand kan, in plaats van wat hij of zij in verleden heeft gedaan.

Een perfecte beheersing van welke AI-tool dan ook is niet noodzakelijk

De grote vraag die openstaat voor menig loopbaanprofessional is momenteel: hoeveel veranderingen kan jij zelf aan? Studenten en recruiters staan zeker niet stil, en de technologische vernieuwing komt als een sneeuwbal op ons af.

Meer lezen?

Meer weten? Dan is het Seminar AI & Loopbaanprofessionals op 1 juli zeker interessant voor jou.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*