Vijf vragen die je carrière kunnen veranderen

Professionals worstelen met een vraag die even eenvoudig als ontwrichtend is: wat wil ik nou eigenlijk écht met mijn werk? Het antwoord daarop komt zelden uit alleen een psychologische test of een kleurcode. Volgens Peet de Vries, bedenker van Job Trail, een nieuwe methode voor loopbaanontwikkeling, begint het met een goede vraag. Vijf zelfs.

Maike van Eldert on april 10, 2025 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Vijf vragen die je carrière kunnen veranderen

De methode is op het eerste gezicht bedrieglijk simpel: vijf open vragen die je aan het denken zetten over je werkende leven. Wat zijn momenten waarop je echt trots was? In wat voor omgeving floreer je? Wat zijn de talenten die je volgens anderen vanzelfsprekend bezit, maar zelf nauwelijks opmerkt?

Vijf open vragen die je dwingen tot reflectie

De kritiek op traditionele loopbaaninstrumenten is inmiddels bekend. Te schools, te generiek, te weinig ruimte voor nuance. Mensen worden herleid tot een ‘type’: de analyticus, de verbinder, de pionier, om er vervolgens achter te komen dat hun werkomgeving daar nauwelijks iets mee kan. 


Job Trail kiest een radicaal andere route. Geen bolletjes invullen, geen keuzestress tussen “ik werk graag met mensen” en “ik neem graag initiatief”. In plaats daarvan vijf open vragen die je dwingen tot reflectie. Vragen die een goede loopbaancoach ook zou stellen, alleen gebeurt dat nu op schaal én met hulp van kunstmatige intelligentie.

“We zijn eigenlijk teruggegaan naar de tekentafel,” legt Peet de Vries uit. “Door het probleem vanuit first principle te benaderen, stelden we onszelf de vraag: als we vandaag opnieuw zouden beginnen, hoe zou loopbaanontwikkeling er dan uitzien?” 

Team van loopbaanprofessionals

Die AI doet niet alsof het een mens is. Het leest, analyseert en categoriseert om patronen te herkennen in hoe je over jezelf praat. De technologie gebruikt daarvoor geen enkelvoudig model, maar haalt inzichten uit uiteenlopende frameworks voor intrinsieke motivatie, (zoals Maslow, Herzberg), bedrijfsculturen (zoals Handy en Harrison, Quinn en Cameron) en persoonlijkheidsprofielen (zoals RIASEC, Big Five, MBTI, DISC).  

Door deze multidisciplinaire aanpak kan Job Trail genuanceerde en persoonlijke inzichten bieden, zonder te reduceren tot een type of profiel. In feite krijg je als resultaat een analyse van een team deskundigen.  


Reflectie met impact

De uitkomst is een persoonlijk rapport dat verrassend precies aanvoelt. Een deelnemer verwoordde het als volgt: “Het is verrassend en leuk. Niet de geijkte vragen. Het maakt mij nieuwsgierig naar de uitkomst.” Het succes zit hem dus vooral, ook volgens de makers, in dat mensen niet langer aan het ‘juiste antwoord’ denken, maar authentiek delen wat belangrijk voor ze is. 

Dat het werkt, ligt vooral aan de juiste balans tussen technologie en menselijke logica. De methode begint bij het individu, en niet bij een functieprofiel of een vacaturebank. Het helpt mensen eerst te begrijpen wie ze zijn, wat hen drijft, en waar ze willen groeien. Dáárna pas komt de vraag: waar past dat dan? “Door terug te gaan naar de essentie, coachende, open vragen die aanzetten tot reflectie, en dit te combineren met de analysekracht van AI,” aldus De Vries. 

Volgens De Vries is het rapport zeker zelfhulp, maar meer dan dat een vertrekpunt voor echte actie: een loopbaangesprek, een cv-herziening, of gewoon een goed gesprek met je manager. 

Dat betekent (natuurlijk) niet dat deze methode de loopbaancoach vervangt. Het geeft eerder een nieuw soort ingang. “Waar je normaal een paar sessies nodig hebt om tot de kern te komen, ligt er nu na één invuloefening een rapport dat uitnodigt tot verdieping,” aldus loopbaancoach Amira Lakhdar. “En dat is geen vervanging van mijn werk, maar een versneller.”

Toekomst zonder teststraat

Wat Job Trail vooral blootlegt, is hoe diep de behoefte is aan reflectie die verder gaat dan vinkjes zetten. Beweging is tegenwoordig de norm op de arbeidsmarkt en mensen willen meer dan functietitels en groeipaden. Ze willen zichzelf leren begrijpen. 

Of Job Trail de heilige graal is voor loopbaanbegeleiding, valt nog te bezien. Maar het zet in elk geval een nieuwe standaard: minder gestandaardiseerd, meer menselijk. En in tijden van AI, algoritmes en arbeidsmarktkrapte is dat misschien wel precies wat nodig is.

Meer lezen?

Tags:
Deel dit artikel:
Taal, taal en nog eens taal. Daar bestaat mijn carrière tot nu toe vooral uit. In 2021 ben ik afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen als Neerlandica en sindsdien werkzaam in de gemeentewereld. Op dit moment werk ik als communicatiespecialist bij gemeente Dronten en daarnaast maak ik zoveel mogelijk tijd vrij om te schrijven. Zo ook als hoofdredacteur voor LoopbaanPro.nl. Sinds juni 2024 verdiep ik mij daarom in de wereld van loopbaancoaching, zodat ik de meest interessante verhalen en tips kan delen. Connecten, ook een blog schrijven of een vraag stellen? Mail mij of stuur een berichtje op LinkedIn!
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*