Sollicitatie-experts luiden alarmklok over A.I.

“Recruitment-pijpleidingen zoals we die nu kennen, zullen overvol raken, en uiteindelijk knappen.” Dat klinkt als een doemscenario, maar volgens de Britse arbeidsmarktexpert Hung Lee hollen we op hoge snelheid naar een dergelijke toekomst. Lee is overigens niet de enige in z’n veld die waarschuwt voor een falen van het systeem – veel van z’n collega’s denken er hetzelfde over. De oorzaak van het probleem? De manier waarop sollicitanten A.I. gebruiken, en dat zullen blijven doen.

Onvoorspelbaar, maar angst gegrond

Voordat we de prognose van Lee verder onder de loep nemen, is het allereerst goed om even bij het volgende stil te staan: we zijn afgelopen jaar een beetje overvallen door de zich rap uitbreidende mogelijkheden van kunstmatige intelligentie, en het is lastig om te voorspellen of die ontwikkelingen zich in 2024 in eenzelfde tempo gaan voortzetten – het blijft koffiedik kijken. 

Het is lastig om te voorspellen of A.I.-ontwikkelingen zich in 2024 in eenzelfde tempo gaan voortzetten

Toch is de angst van Lee wel degelijk gegrond: werkzoekers hebben nu al enorm veel profijt van A.I.; ze kunnen de technologie op verschillende manieren gebruiken om het sollicitatieproces te manipuleren – daarover later meer. En nu solliciteren zo makkelijk is, en het zelfs nog makkelijker wordt, staat niks hen in de weg om honderden sollicitaties per dag te versturen. Als je met hagel schiet, raak je immers altijd iets. Lee wijst bij zijn voorspellingen onder andere op statistieken van Arctic Shores en iCIMS: daaruit blijkt dat 72% van de sollicitanten van plan is om dit jaar nog ChatGPT in te zetten bij het sollicitatieproces, en dat 4 op de 10 laatstejaars-universiteitsstudenten die tool al heeft gebruikt voor het schrijven van een cv of sollicitatiebrief.

Auto Apply- en Co Pilot-bots

Het moge duidelijk zijn dat Lee zich vooral zorgen maakt over zogeheten Auto Apply-tools. Dat zijn bots die een werkzoeker kan programmeren om automatisch te reageren op vacatures die in zijn zoekgebied vallen. Vanzelfsprekend past de A.I. z’n cv en sollicitatiebrief aan de vacature in kwestie aan. Het gevolg? Werkgevers worden overspoeld door sollicitaties van mensen van wie nog maar moet blijken hoe serieus hun interesse in de openstaande functie is – ze hebben in ieder zelf nog geen seconde in hun sollicitatie geïnvesteerd. Ondertussen is het maar de vraag of hun systemen die influx van sollicitaties aankunnen.

Het gevolg van Auto Apply-tools? Werkgevers worden overspoeld door sollicitaties!

Andere kunstmatige intelligentie-tools waarmee werkzoekers hun voordeel kunnen doen zullen minder grote impact op huidige recruitmentsystemen hebben: denk daarbij bijvoorbeeld aan zogeheten Jobseeker Co Pilot-bots, of gewoon aan ChatGPT. De eerstgenoemde tool (zoals die van YoungCapital) helpt werkzoekers onder andere aan feedback op het cv, of helpt hen vaardigheden te definiëren. ChatGPT wordt, zoals inmiddels bekend, vooral gebruikt om cv’s of sollicitatiebrieven te schrijven – alhoewel slimmerikken het platform voor veel meer kunnen inzetten.

Verder lezen?

Lang verhaal kort: de toekomst van A.I. blijft ongewis, maar experts als Lee luiden de noodklok niet voor niets. Loopbaanprofessionals doen er goed aan de ontwikkeling in de gaten te houden, en cliënten te waarschuwen voor misbruik van kunstmatige intelligentie – niemand is immers gebaat bij een complete verstokking van het recruitmentsysteem. 

Niemand is gebaat bij een complete verstokking van het recruitmentsysteem

Benieuwd naar meer over dit onderwerp? Dan mag je het Werf&-congres over A.I. en hr op 23 januari niet missen. Meer info achter de link!

11 dingen die loopbaanprofessionals over de arbeidsmarkt moeten weten

Geert-Jan Waasdorp, directeur van arbeidsmarktanalist Intelligence Group, schoof eerder deze maand aan bij een webinar voor de Noloc-academie. In zijn uur-durende online lezing vertelde hij aan honderden toehoorders hoe de Nederlandse arbeidsmarkt er op dit moment voorstaat en wat de data voor 2024 (en daarna) voorspelt. Natuurlijk stond hij ook stil bij de opkomst van kunstmatige intelligentie, die op dit moment al effect heeft op het loopbaanvak, en dat de komende jaren naar alle waarschijnlijkheid in nog grotere mate zal doen. De 11 meest opvallende zaken uit Waasdorp’s webinar zetten we hieronder op een rijtje.

1. Beroepsgroep houdt zich bezig met thema’s die je zou verwachten

Aan mensen die het webinar bezochten, voornamelijk loopbaancoaches en -professionals, werd voorafgaand aan de lezing gevraagd welke arbeidsmarktthema’s ze belangrijk vonden. De usual suspects werden veel genoemd: arbeidsmarktkrapte, skills-denken en het belang van vitaliteit en werkgeluk. Ook de opkomst van kunstmatige intelligentie, en de invloed van de technologie op de markt, bleek een prangend thema onder toehoorders.

2. Meer headhunters, minder sollicitatiebrieven

Op de extreem krappe arbeidsmarkt van tegenwoordig zoeken werkgevers steeds vaker naar werknemers, in plaats van andersom. Het aantal sollicitaties dat een organisatie op een vacature ontvangt neemt kortom af, terwijl het aantal mensen dat persoonlijk wordt benaderd door werkgevers toeneemt. Afgelopen kwartaal kreeg maar liefst 41,6% van werkende mensen een dergelijk verzoek.

Afgelopen kwartaal werd maar liefst 41,6% van werkende mensen benaderd voor een vacature

3. Dynamiek op markt neemt een beetje toe

Met het oog op 2024 zien we dat arbeidsmarktkrapte zal aanhouden, maar de scherpe randjes ervanaf gaan. Dat wil zeggen: het probleem wordt iets minder extreem. De recessie zal waarschijnlijk zelfs voor een minieme groei in faillissementen en werkloosheid zorgen, waardoor de dynamiek op de arbeidsmarkt weer een beetje op gang komt.

4. De logica is nog altijd ver te zoeken, maar verandering gloort aan de horizon

Vroeger gedroeg de arbeidsmarkt zich op een logische manier: was er een recessie, dan steeg de werkloosheid flink. Tegenwoordig is die logica verdwenen: zelfs nu de economische groei een terugval beleeft, blijft het vacature-aantal gigantisch. We zien de logica van weleer echter wél terugkeren – sommige datapunten komen dichter in de buurt van waar je ze in deze economische toestand zou verwachten. Lang verhaal kort: in 2024 zal de arbeidsmarkt nog niet ‘logisch’ zijn, maar wie weet in 2025 wel.

Zelfs nu de economische groei een terugval beleeft blijft het vacature-aantal gigantisch

5. Ziekteverzuim maakt het krapteprobleem alleen maar erger

Het ziekteverzuim in Nederland is hoog: deels doordat werkstress toeneemt, maar ook doordat er een tekort is aan arbo-artsen. En dat komt zeer ongelegen op een arbeidsmarkt waarop we toch al met grote tekorten kampen. het verzuim zorgt immers voor een extra daling (te weten een van twee procentpunt) op het arbeidspotentieel.

6. De productiviteit moet omhoog

Dat er minder mensen op de arbeidsmarkt actief zijn is een gegeven. Om economische krimp te voorkomen, moet de productiviteit dus omhoog, weet ook het UWV. Hoe? Investeren in learning & development, innovatie, werknemerswelzijn, retentie, reskilling en automatisering kunnen stuk voor stuk antwoorden zijn. Belangrijk daarbij is dat wel gaan meten wat  werkt – dat gebeurt op dit moment namelijk nog te weinig.

7. Gen Z is niet lui, maar wel anders

Er zijn anno 2023 meer generaties op de werkvloer actief dan ooit tevoren, en dat zorgt voor controverse. Oudere generaties zeggen bijvoorbeeld maar wat graag dat hun Gen Z-collega’s lui zijn: ze zouden niet willen werken. Onzin, blijkt uit de cijfers – Gen Z’ers zijn de afgelopen tijd juist vaker van parttimebanen naar fulltimebanen gegaan, terwijl 50-plussers de omgekeerde weg hebben bewandeld. Wat wel waar is: Gen Z’ers blijven hun werkgever minder lang trouw: ze werken gemiddeld 2,7 jaar voor dezelfde baas. Hoe anders is dat voor 60-plussers: die blijven gemiddeld 17 jaar zitten. Ook goed om te weten: Gen Z werkt op een andere manier – het wil meteen profijt zien van de klus die het geklaard heeft. Daarom is platformwerk onder de groep zo populair: als ze €50 nodig hebben om vanavond te kunnen stappen, kunnen ze via zo’n platform dat geld diezelfde ochtend nog verdienen.

Gen Z werkt op een andere manier: het wil meteen profijt zien van de klus die het geklaard heeft

8. Goed nieuws voor vrouwen

Het gaat goed met de emancipatie van vrouwen: vrouwelijke zzp’ers zijn hun mannelijke conculega’s zelfs al voorbij. Dat wil zeggen: ze krijgen gemiddeld evenveel betaald voor klussen als mannen, maar doordat ze zich door de bank genomen beter weten te presenteren, hengelen ze klussen vaker binnen. Helaas is de gender wage gap op de rest van de arbeidsmarkt nog altijd aan de orde van de dag.

9. Skills kunnen belangrijk zijn, maar het UWV helpt niet mee

Op het gebied van skills-denken zet het UWV nog altijd geen zoden aan de dijk. Waasdrop noemt skillstaal CompetentNL zelfs ‘InCompetentNL’, zo weinig heil ziet hij in het project dat nu al jaren loopt. Het skills-dashboard van de uitkeringsinstantie, waar de versmaadde skillstaal van aan de basis staat, moet het vooral ontgelden. In het webinar laat Waasdorp zien dat zelfs wanneer je huis-tuin-en-keuken-vaardigheden als ‘creatief’ en ‘veerkracht’ aan het systeem voert, dat geen resultaten oplevert. Betekent dat dat hij geen waarde aan de skills-revolutie hecht? Zeker niet. In initiatieven vanuit de markt, waaronder het SkillsCv, ziet hij wél veel potentie.

10. Mbo’ers zijn gewilder dan hoogopgeleiden

Of je de groep nu ‘blue collar’ of ‘mbo’er’ noemt, feit is dat mensen die met hun handen werken cruciaal zijn. Ze hebben dan ook een hoger startsalaris dan de meeste mensen die net de universiteit of het een hogeschool hebben verlaten. Minister Dijkgraaf heeft wat Waasdorp betreft een belangrijke rol gespeeld in het genereren van goede omstandigheden voor praktisch geschoolden – iets dat broodnodig was. Niet voor niets noemt hij de Minister de belangrijkste persoon op de arbeidsmarkt van afgelopen jaar.

Minister Dijkgraaf was volgens Waasdorp de belangrijkste persoon op de arbeidsmarkt van afgelopen jaar

11. Een loopbaanprofessionals mét A.I. kan meer dan eentje zonder

De opkomst van kunstmatige intelligentie gaat grote gevolgen hebben voor de arbeidsmarkt, én voor loopbaanprofessionals. Immers: een loopbaancoach die slim van A.I. gebruikmaakt, kan ook beter zijn cliënten helpen. Wist je bijvoorbeeld dat je dankzij LLM-tools als ChatGPT een sollicitatiebrief of cv zo kunt bewerken dat hij een grote kans maakt om langs de A.I.-selectiemiddelen van grote organisaties te komen? Vooral de jongere generatie houdt zich met dat soort ontwikkelingen bezig, en dus verschijnen slimme trucs niet op YouTube, maar op TikTok, waar die groep zich tenslotte begeeft. 

Meer lezen?

Wil je het hele webinar van Geert-Jan Waasdorp terugkijken? Dat kan via de Noloc Academie. Dieper graven in arbeidsmarktcijfers doe je via de website van Intelligence Group.

Dit is hoe je de voordelen van loopbaancoaching tastbaar maakt

Onderzoeken die stellen dat investeren in de skills van personeel effect heeft zijn er te over – neem bijvoorbeeld dit Harvard-rapport. Maar wanneer je een klant moet overtuigen van jouw toegevoegde waarde als loopbaancoach, sorteert zwaaien met wat wetenschappelijke cijfers niet altijd het gehoopte effect. Die potentiële klant gelooft best dat coaching ergens anders effectief was, maar zal die vlieger voor zijn organisatie ook opgaan? Gelukkig kun je met de driestappenmethode van vooraanstaand Amerikaans loopbaanprofessional Melanie Espeland precies berekenen wat jouw werk een bedrijf kan opleveren – zowel kwantitatief als kwalitatief. Hoe? Dat lees je hieronder.

Kwantitatieve berekening

Laten we allereerst de kwantitatieve berekening van Espeland erbij pakken: die is namelijk relatief gezien het ingewikkeldst. En let op: alhoewel de methode voor elk soort professionele coaching toepasbaar is, bekijken we voor het voorbeeld dat volgt alleen hoe een loopbaanbegeleider ermee zijn of haar return on investment kan onderbouwen – op dit platform wel zo relevant. 

De eerste stap bestaat uit het definiëren van een gebied waarop jij een verschil kunt maken

Dat gezegd hebbende, bestaat de eerste stap van Espeland’s methode uit het definiëren van een gebied waarop je met jouw diensten een verschil kunt maken – dat kan bijvoorbeeld op het vlak van retentie zijn. Voor stap twee duik je de data in, en bekijk je welk effect jouw coaching bij eerdere opdrachtgevers op jouw focusveld – retentie, dus – heeft gehad. Kun je laten zien dat bij die organisaties de retentie na jouw binnenkomst met 10% steeg? Dan kun je ook staven dat men vervolgens 10% minder aan recruitment heeft moeten uitgeven – mensen die blijven hoef je immers niet duur te vervangen. En geeft je potentiële klant nu tienduizend euro per maand aan werving en selectie uit? Dan zou jij dus een return on investment van duizend euro per maand kunnen claimen, en dat alleen al op het gebied van je huidige focus. Op andere velden waar jij voor je potentiële opdrachtgever geld gaat besparen, kun je bovenstaande rekensom opnieuw uitvoeren: de som van alle resultaten tel je vanzelfsprekend bij elkaar op om jouw uiteindelijke kwantitatieve return on investment te calculeren.

Percentage aftrekken

Dat was hem, zou je denken – je hebt nu tenslotte een cijfer beraamd dat je aan een potentiële klant kunt laten zien. Maar je hebt wellicht óók gemerkt dat we pas bij stap twee zijn beland, terwijl je toch echt een driestappenplan was beloofd – we zijn kortom nog niet klaar. Dat zit zo: het getal dat je na bovenstaande berekening onderaan de streep terugvindt, is volgens Espeland te rooskleurig. Zij weet dat coaches niet in hun eentje verantwoordelijk zijn voor positieve verandering, en dat je, afhankelijk van de mensen met wie je gaat samenwerken, slechts een bepaald percentage van de besparingen kunt claimen. Het is bijvoorbeeld realistisch om te denken dat loopbaanbegeleiding voor 50% bijdraagt aan een groeiende retentie – dat betekent dat jouw kwantitatieve return on investment de helft bedraagt van het cijfer dat je na stap 2 berekende. Nog steeds een flinke som, nemen we aan.

Het is realistisch om te denken dat loopbaanbegeleiding voor 50% bijdraagt aan een groeiende retentie

Hierboven hebben we het gehad over de kwantitatieve return on investment. Begrijp ons niet verkeerd: die is natuurlijk erg waardevol – in tijden van stijgende prijzen zijn organisaties terecht geïnteresseerd in harde cijfers. Volgens Espeland is het echter de moeite waard om ook stil te staan bij je kwalitatieve inbreng, waarbij je bijvoorbeeld kunt denken aan het verbeteren van relaties op de werkvloer. Het idee dat een organisatie mede dankzij jou straks meer werknemers heeft die met elkaar door één deur kunnen, kan voor een potentiële nieuwe opdrachtgever misschien net dat laatste zetje vormen om met jou te gaan samenwerken.

Verder lezen?

Meer lezen over de methode van Epseland? Via deze link lees je een artikel dat ze er begin dit jaar over schreef in Forbes.

Aanstaand webinar over CompetentNL schijnt licht op praktisch nut van skillstaal

CompetentNL, een initiatief van partijen in de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven, doet al een paar jaar haar best om skills te definiëren, én vooral ook om ervoor te zorgen dat iedereen dezelfde definitie van die skills hanteert. Over waarom dat belangrijk is frissen we dadelijk je geheugen op: voor nu is het vooral goed om te weten dat de skillstaal in een aantal pilots wordt gebruikt, en dat partijen die bij die pilots betrokken zijn, op 7 december hun bevindingen met ons delen. Dat doen ze tijdens een uur-durend webinar (aanvang 15.30), waarvoor je je via deze link in kunt schrijven.

CompetentNL in de praktijk

Voor wie een geheugensteuntje kan gebruiken: met CompetentNL hopen organisaties als het UWV, het CBS en TNO de manier waarop we in Nederland over skills denken gelijk te trekken. In andere woorden: het hoopt bij de markt te achterhalen aan welke skills behoefte is, daar een duidelijke definitie van te krijgen, en vervolgens aan onderwijsinstellingen duidelijk te maken dat in die skills opleiden nut heeft. Bovendien voorziet het studenten en carière-switchers – én natuurlijk hun loopbaanbegeleiders – van een overzicht van skills die ze het beste onder de knie kunnen krijgen, om in trek te raken op de arbeidsmarkt.

Dankzij CompetentNL moet de manier waarop we in Nederland over skills denken gelijk worden getrokken

Om zijn doel te bereiken, ontwikkelde CompetentNL afgelopen tijd een uitgebreide database: daarin zien we onder andere welke skills nodig zijn voor welke beroepen. Die data kreeg al eerder een praktische toepassing: in het ‘Dashboard Skills’ kun je zien welke vaardigheden die je opdoet bij minder kansrijke beroepen goed van pas zouden komen bij een krapteberoep. CompetentNL kan op die manier worden ingezet om mensen die op straat komen te staan snel met een baan te matchen waar op dat moment wél vraag naar is. En het praktsich nut van CompetentNL zal de komende tijd alleen maar verder groeien: vanaf afgelopen maand wordt er, zoals je in de intro al kon lezen, in zes verschillende pilots getest op welke manieren CompetentNL nog meer een rol van betekenis kan spelen.

Maak kennis met pilots

Zo komen we terecht bij het webinar waar we je aan het begin van dit artikel over vertelden. Gedurende die online bijeenkomst maken we namelijk kennis met twee van de zes partijen die een pilot draaien met de skillstaal: we hebben het over onderwijsinstelling ROC Nijmegen, en het Passport4Work-project van de Gemeente Eindhoven. Het moge duidelijk zijn waar beide partijen de skillstaal voor inzetten: eerstgenoemde wil weten in welke vaardigheden het studenten moet opleiden om hen zoveel mogelijk kans te geven op de arbeidsmarkt, de ander wil weten in welke functies het haar huidige werknemers nog meer kwijt kan, als er een verschuiving in benodigde werkcapaciteit ontstaat. 

Webinar-gangers worden niet meteen in het diepe gegooid

Webinar-gangers worden overigens niet meteen in het diepe gegooid: vertegenwoordigers van partijen achter CompetentNL zullen ook meer context bij het initiatief en de recente ontwikkelingen erin bieden. Benieuwd wie precies komen spreken? Dan vind je via deze pagina meer informatie.

Zelf webinar bijwonen?

Voor loopbaanprofessionals is het webinar vast en zeker interessante materie. De arbeidsmarkt oriënteert zich tenslotte meer en meer op skills; experts zijn het erover eens dat een skillsgerichte arbeidsmarkt het best in staat is om de huidige krapte op te lossen. Ga jij in je rol van facilitator op de arbeidsmarkt mee met de tijd? Dan moet je weten hoe je matches maakt op basis van skills, en hoe CompetentNL daarbij kan helpen. Zaak dus, om ervoor te zorgen dat je aanstaande 7 december van de partij bent. Via deze link schrijf je je in.

De nieuwe chatbot van YoungCapital geeft een kijkje in toekomst van de loopbaansector

Vorige week schreven we over Coach, een AI-programma dat mensen helpt bij het plannen van hun loopbaan – het liefst in combinatie met de begeleiding van een professionele loopbaancoach. We wijdden vooral een artikel aan die app omdat het concept ons interessant leek: de kans dat het platform, dat wordt ontwikkeld door een nogal obscure partij in Californië, hier snel voet aan de grond zou krijgen leek ons namelijk miniem. Enkele dagen nadat het stuk verscheen, lanceerde YoungCapital echter een tool die verdacht veel op Coach lijkt – al zijn er ook belangrijke verschillen.

Ook veel verschillen

Het programma in kwestie heet Work-GPT. De app ondersteunt gebruikers bij het opstellen van een cv, het schrijven van een sollicitatiebrief en het voorbereiden op sollicitatiegesprekken – net zoals Coach dat doet. Bovendien kan Work-GPT net als zijn Californische tegenhanger door middel van een AI-chatfunctie gebruikers van advies voorzien over hun carrière-ontwikkeling. 

Work-GPT biedt, anders dan Coach, geen ingebouwde assessments aan

Er zijn echter, zoals al aangegeven, ook belangrijke verschillen tussen Work-GPT en Coach. Want waar laatstgenoemd programma een heus platform is, met allerlei ingebouwde functies die je met zo’n software-tool associeert, is Work-GPT op dit moment eigenlijk alleen een chatbot – over de reden daarachter later meer. Vandaar dus, dat Work-GPT anders dan Coach geen ingebouwde assessments aanbiedt. De mogelijkheid om op het platform  in te loggen als begeleider en op die manier de voortgang van je coachees te bekijken, is ook alleen voorbehouden aan de app uit Amerika. 

Een screenshot van Work-GPT

Chatbot, geen platform

Wie wil weten waarom Work-GPT in essentie alleen een chatbot is, moet weten hoe het programma tot stand kwam. Kort door de bocht: afgelopen week maakte OpenAI, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor ChatGPT, het voor derde partijen mogelijk om hun AI-chatbot te personaliseren. YoungCapital maakte meteen van die mogelijkheid gebruik en voerde zijn meer dan twintig jaar aan kennis en ervaring over jongeren op de arbeidsmarkt aan zijn eigen versie van ChatGPT. Meer bleek niet nodig om Work-GPT te laten materialiseren.

Je leest het goed: Work-GPT kwam in minder dan een week tot stand

Je leest het goed: Work-GPT kwam in minder dan een week tot stand. Logisch dus, dat de tool van YoungCapital geen platform is met dezelfde functies als Coach – loopbaanbegeleiders die van die app willen profiteren zullen óf nog even moeten wachten, óf naar San Francisco verhuizen. In de tussentijd is Work-GPT wél interessant genoeg om mee te spelen, te laten zien aan je (jongere) cliënten en, meer in algemene zin, om in de gaten te houden. Wie weet maakt een platform als Coach over enkele jaren zijn opwachting op de Nederlandse markt, en dan zal Work-GPT toch als een soort voorloper de geschiedenisboeken ingaan. Zie het kortom als een kijkje in de toekomst voor hoe AI de loopbaansector kan beïnvloeden.

Meer lezen?

Benieuwd wat jij in je praktijk met Work-GPT kan? Via deze link vind je de chatbot in kwestie. Ons artikel over Coach gemist? Dat lees je via deze link terug.

 

Zo komt het cv van je cliënt langs A.I.-selecteurs (en onder de ogen van een mens)

We schrijven op deze website vaak over hoe werkzoekers A.I. kunnen inzetten om het sollicitatieproces te vereenvoudigen en hun baankans te vergroten, maar ook aan de andere kant van de sollicitatietafel zit men niet te slapen. Wat wil het geval? Recruiters, vooral die bij grote bedrijven, hebben Applicant Tracking Systems (ATS’en) tot hun beschikking die op basis van kunstmatige intelligentie een eerste selectie maken. Dat kan betekenen dat van alle cv’s die binnenkomen, recruiters van vlees en bloed alleen de documenten onder ogen krijgen die een robot interessant genoeg vond. Dankzij een LinkedIn-post van AI-content creator Rahul Kumar, weet jij nu hoe jouw cliënt langs die eerste A.I.-selectie komt.

Belangrijke woorden vinden

Je raadt het misschien al: volgens Kumar kun je de recruitmentrobot het best overtuigen door zelf ook gebruik te maken van A.I. Hij adviseert sollicitanten ChatGPT te vragen welke kwaliteiten, opleidingen en karaktereigenschappen geassocieerd worden met de baan waarop je solliciteert, en de woorden en zinnen die uit zijn onderzoek rollen op te nemen in je cv. 

Werkzoekers kunnen veel met A.I., maar ook aan de andere kant van de sollicitatietafel zit men niet te slapen

Laten we dat concreet maken. Solliciteert je cliënt op een baan in de sales? En vertelt ChatGPT je dat ‘sociaal vaardig’ een belangrijke karaktereigenschap is in zo’n functie? Dan is het zaak dat je cliënt die woorden in z’n cv opneemt. En denk je nu: ‘wat een onnodige toevoeging, uit de context van het blijkt immers overduidelijk dat mijn cliënt people skills heeft?’ Bedenk dan dat de A.I.-selecteur een stuk meer moeite met context heeft, en het cv die ronde wel moet overleven, om überhaupt bij een recruiter terecht te komen.

ChatGPT zoekt belangrijke woorden

Controleerfunctie controversieel

De tips die Kumar verderop in z’n post geeft, zijn voor loopbaanbegeleiders bekende kost: hij adviseert bijvoorbeeld dat sollicitanten in bullet points over hun prestaties vertellen, en dat elke sollicitatie een uniek cv verdient.

Kumar adviseert sollicitanten in z’n post hun cv’s door ChatGPT te laten controleren

Wat misschien nog niet iedere loopbaanbegeleider weet, en wat later ook in de post van Kumar opduikt, is dat wanneer je cliënt z’n cv eenmaal afheeft, ChatGPT het document op fouten kan controleren. Kumar adviseert sollicitanten in z’n post van die mogelijkheid gebruik te maken – logisch dat hij dat zegt, hij verdient tenslotte z’n brood met A.I. Of de tip goed is, laten we in het midden, maar weet dat er ook veel mensen juist het tegendeel beweren. ChatGPT ziet namelijk regelmatig fouten over het hoofd, en corrigeert soms dingen die wél goed zijn. Belangrijk dus, om ondanks Kumars enthousiasme, ook een mens naar een cv te laten kijken. Een professionele loopbaanbegeleider, bijvoorbeeld!

Meer lezen?

Benieuwd naar de post van Kumar? Je vindt hem hier. Weten op welke andere manieren jouw klanten met ChatGPT hun voordeel kunnen doen? We schreven eerder onder andere over hoe de tool een cv kan opstellen – dat artikel vind je hier.

1 op 5 coaches biedt advies via selfiecamera (en andere opvallende cijfers uit nieuw Nobco-onderzoek)

Toen op het hoogtepunt van de coronacrisis iedereen ging thuiswerken, bleven loopbaanbegeleiders niet achter – coaches in heel Nederland kropen achter hun laptop om via Zoom klanten van advies te voorzien. En alhoewel de tijden van mondkapjes en anderhalvemeter-regels inmiddels ver achter ons liggen, hebben loopbaanbegeleiders de Zoom-sessies niet uit hun dienstenpakket gehaald. Dat en meer blijkt uit nieuw onderzoek van Nobco, dat de belangen van coaches in heel Nederland behartigt. 1705 professionele begeleiders deden eraan mee.

Face-to-face duurt langer dan online sessie

Uit de Nobco-cijfers blijkt onder andere dat twee op de drie coaches hun sessies via een videoverbinding aanbieden. Wat misschien nog wel opvallender is: ruim 20% van de ondervraagde begeleiders geeft aan die digitale sessies (soms) via hun smartphone te doen – ze geven dus advies via hun selfiecamera. Het is echter niet alsof de begeleidingswereld anno 2023 uitsluitend via het internet verloopt: bijna alle coaches (98% van hen, om precies te zijn) zegt namelijk face-to-face-sessies aan te bieden.

De begeleidingswereld verloopt ook anno 2023 niet uitsluitend via het internet

Dat face-to-face-sessies nog altijd de norm zijn, heeft waarschijnlijk veel te maken met de aandachtsspanne van zowel begeleider als cliënt. Uit het Nobco-onderzoek blijkt namelijk dat sessies in het echt bijna altijd langer zijn dan sessies die digitaal of telefonisch verlopen. Een greep uit de cijfers leert dat coaches online sessies via hun laptop als 40% korter dan een ‘normale’ sessie ervaren. Sessies die via FaceTime (of een andere videobelverbinding) tot stand komen blijken zelfs 61% korter dan wanneer men elkaar in de echte wereld treft.

1 op 5 coaches spreekt af in het openbaar

Wanneer een sessie face-to-face plaatsvindt, heeft het overgrote deel van de coaches daar een professionele locatie voor: 72% van hen geeft aan gesprekken op de eigen werkplek te voeren. Dat cijfer staat in scherp contrast met andere locaties voor coachingsgepsrekken, die stuk voor stuk veel minder populair zijn. Zo geeft slechts 32% van de begeleiders aan cliënten op de werkplek van de coachee te treffen, en spreekt 22% van de coaches op een publieke plek af – bijvoorbeeld in een café. Tot slot nodigt 21% van de respondenten zijn klanten op het eigen woonadres uit, en gaat 14% op het thuisadres van de cliënt langs.

72% van de coaches geeft aan gesprekken op hun eigen werkplek te voeren

Nog even goed om in het achterhoofd te houden: de cijfers van hierboven gaan over coaches in het algemeen, en dus niet per se over loopbaancoaches. Dat gezegd hebbende: we weten dat een boel loopbaanbegeleiders aan het onderzoek meededen, bijvoorbeeld doordat 20% van de respondenten aangesloten is bij loopbaanbegeleidersorganisatie Noloc. Een ander cijfer dat doet vermoeden dat veel loopbaancoaches aan het onderzoek meededen? De werk-privé-balans was volgens de deelnemende coaches één van de meest voorkomende vraagstukken van cliënten.

Meer lezen?

Dieper in de cijfers over digitaal coachen en sessieduur duiken? Dat kan via de website van Nobco.

Dit is het ideale uurtarief voor zelfstandige loopbaanprofessionals

Het overgrote deel van de zelfstandige loopbaancoaches hanteert een uurtatrief van tussen de €50 en de €120 voor zijn diensten, waarbij het goed gebruik is om voor sessies met een executive het dubbele te rekenen. Onderaan de streep zien we loopbaanprofessionals met een eigen praktijk daardoor gemiddeld tussen de €4000 en €5000 bruto verdienen. Dat alles blijkt uit cijfers die loopbaanassessment-ontwikkelaar LDC bijhoudt.

Uurtarief vaststellen

Loopbaancoaches die voor het eerst op eigen benen gaan staan, en dus hun uurtarief moeten bepalen, zijn met die cijfers weinig geholpen. Tussen €50 en €120 ligt tenslotte nogal wat ruimte – een beslissing nemen over aan welke kant van het spectrum jij gaat zitten kan een lastige zijn. Gelukkig heeft Maurice Vermunt, directeur van LDC, advies. Hij vertelt erover in een recent interview op de website van beroepsvereniging Noloc.

“€50 is écht te weinig”

“Vraag jezelf af”, luidt zijn tip: “hoeveel heb je nodig om je brood te verdienen, én te kunnen investeren in je bedrijf?” Wat hem betreft kan een uurtarief van €50 daarop nooit het antwoord zijn. “Dat is echt te weinig”, laat hij optekenen. Hij vervolgt: “Ik weet dat loopbaancoaches mensen-mensen zijn, maar ze moeten ook goed voor zichzelf kunnen zorgen.”

Wie meer biedt kan ook meer vragen

Komt jouw uurtarief op dit moment nog dicht in de buurt van die €50? Dan weet Vermunt wat je kunt doen om dat getal op te krikken, zelfs als je vindt dat je vanwege je gebrekkige ervaring eigenlijk geen hogere bedragen kunt rekenen. “Durf je te onderscheiden”, zegt hij op de Noloc-site. “Juist door iets extra’s aan te bieden, bijvoorbeeld op het gebied van gezond leven in combinatie met werk.” Het idee achter die visie is natuurlijk dat, wanneer je een niche bedient, het aanbod op de markt naar jouw services lager wordt. Daardoor zijn mensen volgens de wetten van de economie bereid om een hoger tarief voor jouw exclusieve diensten neer te leggen.

“Coaches die hun cliënten met A.I. een voorsprong kunnen geven, hebben zelf ook een streepje voor hebben”

Angelique Jansen, voorzitter van het Noloc, komt in het interview op de Noloc-site ook aan bod. Zij adviseert loopbaancoaches die het onderste uit de kan willen halen onder andere om open te staan voor vernieuwing. Ze wijst daarbij nadrukkelijk op ChatGPT – ze vindt dat loopbaanbegeleiders die hun cliënten met A.I. een voorsprong kunnen geven zelf ook een streepje voor hebben. “En dan kun je wel zeggen dat je klanten daar niet om vragen, maar daar gaat het niet om”, aldus de Big Cheese-praktijkeigenaar. “Het gaat erom wat jíj aanbiedt!”

Meer lezen?

In het interview dat we in dit artikel bespreken stippen Jansen en Vermunt veel meer aan dan alleen het perfecte uurtarief voor zelfstandig loopbaanbegeleiders. Ze staan vooral stil bij de bestaanszekerheid – een modewoord in politiek Den Haag – van loopbaancoaches in Nederland in het algemeen, en suggereren daarbij het ene naar het andere idee waarmee de beroepsgroep zijn inkomsten kan vergroten. Meeliften op hun tips? Dan vind je via deze link het hele interview.

Dit is een goed moment voor een carrièreswitch, laat nieuwe data-analyse zien

Het is momenteel makkelijk om werk te vinden, én om werk te behouden. Dat laat een recent gelanceerde data-indicator van arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group (IG!) zien. De Rotterdamse firma trekt de conclusie op basis van relatief gecompliceerde onderliggende cijfers, waarover later meer. Veel interessanter voor nu is namelijk dat we dankzij de analyse eindelijk een wetenschappelijke onderbouwing hebben voor een boodschap die menig cliënt van een loopbaanbegeleider graag wil horen: dit is een goed moment voor een carrièreswitch.

Baanvindkans van 124,1

Immers: iets helemaal anders doen met je loopbaan gaat gepaard met risico’s, die verminderd worden op moment dat je grote kans hebt om in je nieuwe veld snel werk te vinden. En dat die kans momenteel groot is – daar laat de nieuwe IG!-indicator geen twijfel over bestaan. De huidige stand is namelijk 124,1, en als de baankansteller boven de 100 komt, is snel aan de bak raken makkelijk. Pas als het cijfer onder de 100 dipt moeten werkzoekers zich zorgen maken – dat is voorlopig kortom niet aan de orde.

Pas als het cijfer onder de 100 dipt moeten werkzoekers zich zorgen maken

Benieuwd hoe de analisten van IG! tot het cijfer komen? Dat begint allemaal met drie datapunten die iets zeggen over arbeidsmarktbewegingen, luidt het antwoord. Die datapunten, die overigens afkomstig zijn van het CBS, vergelijkt Intelligence Group vervolgens met het gemiddelde van de voorgaande drie maanden, om na te gaan of de situatie is verbeterd of verslechterd. Op die manier kan de arbeidsmarktonderzoeker uiteindelijk in een cijfer uitdrukken of werk vinden en behouden nu makkelijker of moeilijker geworden is. Elk datapunt krijgt bovendien een eigen index-score, en het gemiddelde van die drie levert de definitieve conclusie op – dat is dus waar die huidige 124,1 vandaan komt.

Drie datapunten van het CBS

De drie datapunten in kwestie dan. Allereerst kijkt men naar het aantal werklozen dat een baan vond: afgelopen augustus waren dat er 139 duizend. In andere woorden: 39,4% van de werklozen ging weer aan de slag – dat is een flink aandeel. Logisch dus, dat je uit dat cijfer op kunt maken dat nu werk vinden makkelijk is, en dus is het ook logisch dat de IG!-indicator voor dit datapunt ver boven de 100 uitkomt – op 125,8 om precies te zijn.

39,4% van de werklozen ging weer aan de slag

Het tweede datapunt dat de analisten meenemen laat zien hoeveel werkenden werkloos werden. In augustus van dit jaar gold dat slechts voor 1,2% van de mensen – opnieuw een indicator dat werk behouden momenteel eenvoudig is. Dit datapunt leverde derhalve een index-score van 120,7 op. 

Rekenen

Voor het derde datapunt kijken de onderzoekers naar het aantal mensen dat een tijd lang niet tot de beroepsbevolking behoorde, bijvoorbeeld vanwege een reis, studie of mantelzorgschap. Vervolgens vergelijkt men de mensen uit die groep die bij hun herintreding tot de beroepsbevolking meteen aan de bak konden met mensen die niet meteen werk vonden. In augustus was de eerste groep met 196 duizend mensen veel groter dan de tweede, die uit 119 duizend mensen bestond. Je begrijpt inmiddels: dat cijfer is veelbelovend voor werkzoekers, en dus is het niet gek dat de IG!-index hier op het cijfer 125,7 uitkomt. 

De snelle rekenaar heeft in de gaten de drie index-scores ons op een gemiddelde van 124,1 brengt

De snelle rekenaar heeft in de gaten dat het door drieën delen van de som van 125,8, 120,7 en 125,7 ons op een gemiddelde van 124,1 brengt, en dus dat werk vinden op dit moment een eitje zou moeten zijn. Logisch gevolg: die carrièreswitch is momenteel lang niet zo eng is als-ie misschien lijkt.

Verder lezen?

Ben je benieuwd hoe de nieuwe indicator van IG! zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld? Via deze link vind je de grafiek terug in het dashboard van de arbeidsmarktdataspecialist.

Kunstmatige intelligentie is werkzoekers beste vriend, maar pas op voor keerzijde

In een TikTok-video die recentelijk viraal ging, zien we een jongedame een virtueel sollicitatiegesprek voeren. We vallen binnen op moment dat de recruiter in de Zoom-call net een vraag gesteld heeft: van de kandidaat wordt verwacht dat ze een voorbeeld geeft van een lastige professionele situatie, en hoe ze daarin handelde. Vervolgens zien we de kandidaat keurig antwoord geven, maar daarbij krijgt ze hulp uit onverwachte hoek. Ze heeft haar mobiel namelijk aan de rand van haar laptop geparkeerd, en op haar smartphone-scherm zien we een AI-app in real time een antwoord op de vraag formuleren. Ons hoofdpersonage leest die tekst vervolgens vol zelfvertrouwen, recht in de camera voor.

TikTok-video als waarschuwing

Online wordt veel over de video gespeculeerd; sommigen beweren dat de clip te mooi om waar te zijn is. Ze wijzen naar onwaarschijnlijkheden in de scène – zo is de sollicitant zelf niet in de Zoom-call te zien – om hard te maken dat de TikTok in kwestie een fake betreft. Maar echt of niet: de video rakelt relevante vragen op. De belangrijkste: hoever mogen werkzoekers gaan bij het gebruik van AI in hun sollicitatieproces?

Hoever mogen werkzoekers gaan bij het gebruik van AI in hun sollicitatieproces?

Die vraag is natuurlijk lastig te beantwoorden. Immers: als werkzoekers AI inzetten om tijd te besparen, bijvoorbeeld door hun werkervaring op een cv samen te vatten, is er niks aan de hand. En ook als ze zo’n tool gebruiken om zichzelf goed te presenteren is er geen man over boord – kunstmatige intelligentie doet dan niets anders dan een (weliswaar beperkte) coach. Er ontstaat pas een probleem wanneer werkzoekers ChatGPT inzetten om een zo wenselijk mogelijk antwoord te produceren, zelfs als dat antwoord niets te maken heeft met hun eigen ervaring. Zoals de dame in de video, kortom.

Harde cijfers zijn er ook

Moeten werkgevers zich daar zorgen maken over deze ontwikkeling? Ja, zo suggereert recent onderzoek van Arctic Shores. Volgens cijfers van die assessment-ontwikkelaar is namelijk 7 op de 10 werkzoekers van plan om AI te gebruiken bij hun volgende sollicitatie. Je kunt hopen dat een groot deel van het dat op manieren doet die binnen de perken vallen – bijvoorbeeld door een AI-tool hun cv te laten ontwerpen – maar een enkeling zal de verleiding om verder te gaan waarschijnlijk niet kunnen weerstaan.

7 op de 10 werkzoekers is van plan AI te gebruiken bij hun volgende sollicitatie

En voor die enkeling heeft AI veel te bieden. We kennen het voorbeeld uit de TikTok-video inmiddels, maar naast bij sollicitatiegesprekken kunnen werkzoekers ook valsspelen bij assessments, zo weet Arctic Shores. In het onderzoek dat we net al aanhaalden lezen we dat de nieuwste versie van ChatGPT beter presteert dan 98,8% van de menselijke invullers van bepaalde logica-tests, en beter dan 70% van de mensen die een beslissingsvermogenstest doen.

Les voor recruitment en loopbaanprofessionals

De TikTok-video waarmee we dit artikel openden is, net als het Arctic Shores-onderzoek, een wake up-call voor werkgevers en recruiters: zij moeten zich ervan bewust zijn dat kandidaten die AI gebruiken hun hiring-proces te slim af kunnen zijn. 

Coaches moeten kandidaten bekendmaken met wat AI kan, maar hen ook waarschuwen voor misbruik

Voor loopbaanprofessionals is er echter ook een les. Die luidt dat het belangrijk is om je kandidaten bekend te maken met de mogelijkheden van AI, maar hen ook te waarschuwen voor misbruik ervan. Iemand die dankzij kunstmatige intelligentie assessments met een voldoende afsluit en zodoende een baan bemachtigt, heeft daar uiteindelijk immers alleen zichzelf mee. Ga maar na: de kans is groot dat het werk wél aansluit bij zijn AI-antwoorden, maar niet bij z’n eigen karakter en capaciteiten. 

‘Kunstmatige intelligentie kan meer doen voor werkzoekers dan ze zich realiseren’

Dat de AI-tool ChatGPT grote voordelen voor werkzoekers heeft, is voor de meeste loopbaanprofessionals inmiddels bekende kost. Francesco Plas, sollicitatietrainer bij het UWV, ziet zelfs zoveel potentie in kunstmatige intelligentie als werkzoekhulpmiddel, dat-ie zich er in is gaan specialiseren. Enkele weken geleden werd hij op de UWV-website geïnterviewd over hoe sollicitanten nu precies hun voordeel kunnen doen met AI, en dat bleek interessant om te lezen.

Schrijf-tool, maar ook hulp bij netwerken

Plas vertelt in het artikel in kwestie, dat via deze link overigens te vinden is, allereerst over de tekstgeneratie-functie van AI-tools als ChatGPT. Daarmee kunnen werkzoekers een sollicitatiebrief in luttele seconden schrijven, fijn voor mensen die tot nu toe altijd uren aan zo’n document zaten te ploeteren. De AI schudt vanzelfsprekend met hetzelfde gemak een cv uit de mouw.

Om te weten dat een tekstgenerende AI cv’s kan maken, hoef je natuurlijk geen sollicitatietrainer te zijn

Om te weten dat een tekstgenerende AI sollicitatiebrieven en cv’s kan maken, hoef je echter geen sollicitatietrainer bij het UWV te zijn – de meeste werkzoekers weten zelf ook wel dat de tool daarvoor inzetbaar is. In het interview komt de expertise van Plas daarom pas écht uit de doeken als hij vertelt over andere manieren waarop kunstmatige intelligentie kan helpen bij het vinden van een baan. Je kunt ChatGPT bijvoorbeeld informatie over jezelf geven, om te achterhalen wat je kwaliteiten zijn, lezen we. Of vraag de tool met wie je in jouw situatie het beste kunt netwerken.

Waarschuwingen serieus nemen

Wanneer je iets over ChatGPT of kunstmatige intelligentie in het algemeen leest, volgt vroeg of laat altijd een waarschuwing. In het interview met Plas is dat niet anders. De expert vertelt onder andere dat werkzoekers de output van een AI-tool altijd moeten dubbelchecken – de algrotimen willen tenslotte nog wel eens hallucineren. Ook moet je nooit je privégegevens in je prompt stoppen, lezen we. Voor je het weet duiken je persoonsgegeven elders op het internet op.

De experts vertelt onder andere dat werkzoekers de output van een AI-tool altijd moeten dubbelchecken

Wie die waarschuwingen serieus neemt, maakt met het gebruik van AI zijn of haar sollicitatieproces onderaan de streep een stuk makkelijker, zo is de conclusie van Plas. Hij is natuurlijk niet de enige aan wie die mening toebedeeld is: loopbaanexperts vallen sinds de lancering van ChatGPT over elkaar heen om de tool aan werkzoekers aan te dragen. Loopbaanbegeleider Aaltje Vincent organiseerde zelfs een cursus om collega’s kundig te maken in alles op het snijvlak tussen AI en solliciteren.

Verder lezen?

in tegenstelling tot de cursus van Vincent, is het UWV-interview met Plas niet op loopbaanprofessionals, maar op werkzoekers gericht. Toch is het artikel, zoals we in de intro al schreven, de moeite van het lezen waard. Dat doe je, we zeggen het nog maar eens, via deze link.

Dit nieuwe e-book laat zien wat nú de rol van het skillspaspoort is

‘Waar is het skillspaspoort gebleven’, vroegen we ons op deze website anderhalf jaar geleden af. Nu is er, in de vorm van een e-book, antwoord op die vraag – assessmentontwikkelaar Eelloo bracht de online publicatie in kwestie eerder deze maand uit. Dat juist Eelloo achter het boek zit is niet zo opmerkelijk: die partij deed afgelopen jaren immers een proef met het skillspaspoort, in samenwerking met luchthaven Schiphol, werkgeversvereniging AWVN en arbeidsmarkt-faciliteur House of Skills.

Wat er te lezen valt

Wie het e-book downloadt – dat kan via deze link nadat je je naam en e-mailadres achterlaat – krijgt een fraai opgemaakt document onder ogen. Alles bij elkaar telt het e-book 11 pagina’s – dat valt dus te overzien – waarvan er zeven gewijd zijn aan wat een skillspaspoort is, en waarom het nodig is. Voor loopbaanprofessionals is dat waarschijnlijk bekende kost, en anders kun je het ook via deze link ontdekken.

Alles bij elkaar telt het e-book 11 pagina’s, waarvan er zeven nodig zijn om uit te leggen wat een skillspaspoort is

Écht interessant wordt het vanaf pagina 8: dan gaat men in op de manier waarop het skillspaspoort in de praktijk wordt ingezet. We lezen over een proef die medewerkers van Schiphol met het paspoort deden. Dat juist een werkgever als Schiphol, waar in bijna ieder beroep wel werk te krijgen is, baat heeft bij het initiatief, wordt allereerst evident gemaakt. Logisch dus, dat experiment-deelnemers die vervolgens in het e-book worden aangehaald, vol lof over het initiatief spreken. Op de laatste pagina’s worden tot slot lessen getrokken: werkgevers die ook profijt uit het skillspaspoort willen halen, krijgen advies over hoe ze er het best mee omgaan.

Werkgevers overtuigen

Het moge duidelijk zijn: het skillspaspoort naar werkgevers brengen is het doel van Eelloo, en ook dat van de andere partijen van de Schiphol-proef. Niet voor niets wordt het boek, na de adviezen, afgesloten met een oproep om een afspraak te maken met een Eelloo-adviseur. Die persoon kan geïnteresseerde partijen verder wegwijs maken in de transitie naar skills.

Het moge duidelijk zijn: het skillspaspoort naar werkgevers brengen is het doel van Eelloo

Wie wil dat vaardigheden écht de currency van de toekomstige arbeidsmarkt worden, moet hopen dat partijen als Eelloo werkgevers kunnen overtuigen. We schreven het immers in 2022 al: alleen als de markt met het skillspaspoort aan de haal gaat, kan het het vermaarde cv vervangen. Tot die tijd zal het overgrote deel van de sollicitanten nog gewoon met hun opleiding en werkervaring recruiters proberen te overtuigen.

Meer lezen?

Meer ontdekken over het onderwerp? Dan is een logische volgende stap natuurlijk om het e-book hier te downloaden. Het is bovendien de moeite waard om eens te checken wat wij de afgelopen jaren over het skillspaspoort schreven: het initiatief heeft immers al wat ontwikkelingen doorgemaakt. Via deze link vind je ons archiefmateriaal in de categorie.